Lær at dyrke chili og paprika
Dyrk peberfrugt og chilipeber
- Peberfrugt og chili er nemme og sjove at dyrke.
- Peberfrugter er søde og saftige.
- Chilipeber, havannapeber og tabasco er stærke til hotte.
- Varmen i chili måles i scoville.
- Peberfrugt og chili dyrkes tidligt på sæsonen.
Spansk peber, Capsicum, er en slægt, der er en del af kartoffelplantefamilien. Den spanske peberslægt består af mindst 50 arter, men vi støder kun på ti af dem inden for kommerciel dyrkning. Den type spansk peber, som vi dyrker mest, er Capsicum annuum, som på dansk bærer slægtens navn og derfor kaldes spansk peber. Her finder vi chilipeber og peberfrugt. Andre arter, vi kan lide at dyrke, er Capsicum chinese, havannapeber og Capsicum frutescens, flerårig spansk peber.
Hvornår hedder det chilipeber og chili?
Ordene 'chilipeber' og 'chili' kan skabe en vis forvirring, da de bruges i forskellige sammenhænge.
Der er en gruppe af sorter inden for arten af spansk peber, Capsicum annuum, der hedder Chilipeber-Gruppen. Vi kalder sorterne i Chilipeber-Gruppen for chilipeber eller bare chili og tilføjer et bestemt navn på sorten. Eksempler er chilipeber 'Vampire' og chilipeber 'Lombardo'.
Vi bruger også ordet chili og chilipeber som en generel betegnelse for de frugter og krydderier, som vi får fra arter og sorter inden for hele slægten af spansk peber Capsicum.
Mild peberfrugt og hot chili
Chilipeber og peberfrugt findes altså inden for arten spansk peber, Capsicum annuum.
Peberfrugt er den søde og milde repræsentant for spansk peberfamilien. For mange betyder peberfrugt især vores traditionelle madpeberfrugt, såsom sorten ' California Wonder ', hvilket ikke er så overraskende, i betragtning af hvilken fantastisk grøntsag det er. Inden for peberfrugtuniverset er der nu mange andre sorter, der er værd at udforske. Snackpeberfrugt har lange, saftige og søde frugter, mens cherrypeberfrugt og tomatpeberfrugt har runde frugter, meget velegnede som tapas.
Inden for chilipeber finder vi alt fra milde frugter, såsom bananpeber 'Sweet Banana' og sød peber 'Lombardo' til de hotteste hotte, såsom cayennepebersorterne 'Black Fangs' og 'De Cayenne'. For at kunne definere styrken på chilifrugter opfandt en amerikansk farmakolog i 1912 den såkaldte scoville-enhed.
Sådan fungerer scoville
Varmen fra chili skyldes stoffet capsaicin, som planten højst sandsynligt har udviklet for at skabe beskyttelse mod skadedyr og -insekter. Scoville-enheden er angivet i såkaldte scoville-grader, der angiver, hvordan varmen i chili opleves. Skalaen er vid, fordi varmen i frugterne varierer alt efter klima, høsttidspunkt og andre vækstbetingelser. Det angivne område af scoville-grader for hver enkelt chilisort giver derfor ikke præcis information om frugtens varme, men fortæller, hvor en specifik frugt ender på en skala fra mild til ubeskrivelig varm.
I bunden af skalaen er paprika på 0 scoville, og øverst findes ren capsaicin på 15.000.000−16.000.000 scoville. Eksempler derimellem er peperoni 100−500, jalapeño 2.500−8.000, cayennepeber 30.000−50.000 og habanero 100.000−350.000 scoville.
Fyrig havannapeber
Havannapeber, Capsicum chinense, giver ofte meget stærke frugter med kraftige farver og en fin, frugtagtig smag. De mest populære er Habanero-sorterne, hvoraf der findes flere varianter med forskellig styrke i varmen. 'Habanero Hot Lemon' giver en citrusagtig note, og 'Habanero Orange' har en særlig smag af mango. Havannapeber ' Naga Jolokia ', også kaldet Ghost Chili, betragtes som en af verdens hotteste sorter, 855.000-1.000.000 scoville, og bør anvendes med forsigtighed.
Flerårig spansk peber
Flerårig spansk peber, Capsicum frutescens, omfatter sorter, der ofte har en lav, busket vækst med masser af små, opretstående, hotte frugter. Mest kendt er forskellige sorter af tabascopeber.
Sådan dyrker du peberfrugt og chili
Peberfrugt og chili tager lang tid om at udvikle sig, og såningen skal startes tidligt på sæsonen. Fra februar-marts er et godt tidspunkt at begynde. Hvis du har adgang til belysning, kan du begynde endnu tidligere.
Brug lave beholdere, bøtter eller potter med huller i bunden til din såning. Fyld potten med såjord, gerne blandet med 10 procent perlit. Den næringsfattige jord giver en god start til de små spirer. Fugt jorden inden såning og læg frøene med store mellemrum direkte på jordoverfladen. Tryk dem let ned med en ske eller fingrene, så de klæber til jorden. Da chilifrø er lysspirende, bør de ikke dækkes med jord. Du kan lægge et tyndt lag perlit ovenpå, der slipper lys igennem, for nemmere at opretholde en jævn fugtighed.
Dæk det såede med klar plastik med lufthuller eller stil det i et minidrivhus med plastiklåg. Placer det såede et lyst og varmt sted. Frøene spirer bedst ved temperaturer omkring 25 grader, gerne ved hjælp af underopvarmning.
Omplantning giver kraftigere planter
Når planterne har udviklet kimblade og et eller to karakterblade, er det tid til at plante dem om. Plant chiliplanterne én efter én, i 8-10 cm potter fyldte med næringsrig pottemuld. Plant dem så dybt som muligt, gerne så bladene ender lige over jordoverfladen. Nye rødder vil dannes fra stænglen, der ender under jorden, hvilket giver en mere robust og kraftig plante. Ved behov kan de plantes om én gang til, før de plantes over i den endelige potte.
De omplantede planter placeres lyst og lidt køligere end før, omkring 20-22 grader. Det hjælper planterne med at holde sig fyldige og pæne. Giv regelmæssigt ekstra tilskud af næring fra omkring 2 uger efter omplantningen.
Planterne flyttes udenfor efter hærdning, tidligst når risikoen for frost er helt ovre. De vil gerne stå lyst og varmt for at trives ordentligt. Drivhuse er det bedste, men et beskyttet sted udendørs er også fint. Ved køligere temperaturer kan man beskytte dem med fiberdug eller flytte dem indenfor om natten.
Farven på peberfrugt og chili
Peber- og chilifrugter bliver først grønne og kan høstes allerede på dette stadie. De grønne frugter har dog ikke nået deres fulde modenhed og har dermed heller ikke udviklet deres fulde smag. Når frugterne bliver røde, gule, orange eller brune afhængigt af sorten, er de modne og har fået en dybere smag, og for stærke sorter, en varmere varme.
Håndter varmen i chili
Capsaicinen findes i hele chilifrugten, men mest koncentreret i de hvide skillevægge og kernerne. Hvis disse skrabes af, inden chilien bruges i madlavningen, reduceres varmen.
Hvis du skal bruge en chili og ikke ved, hvor stærk den er, kan du skære frugten ved stilken og lægge tungen forsigtigt til frugtkødet.
Hvis du indtager en chili, der er ubehagelig varm, virker mælk eller yoghurt godt til at reducere varmen og smerten i munden.
Vask altid hænder efter håndtering af chili — før eller siden klør vi os i øjnene, og så er det ikke rart at have chili på fingrene.
Lad chili overvintre eller tag dine egne frø
Capsicum er selvbestøvende og kan fint sætte frugt uden hjælp. Indendørs, hvor luften står stille, og der ikke lige er insekter ved hånden, kan det være en fordel at hjælpe dem på vej med en fin pensel eller lignende.
Det fungerer fint at tage sine egne frø af Capsicum, hvis det er åbent bestøvede sorter, det vil sige ingen krydsninger eller F1-hybrider. Frugten skal være helt moden, før frøene tages, så de har nået at udvikle sig helt. Bare husk, at de gerne krydser sig med hinanden, så hvis du har dyrket flere sorter tæt på hinanden, kan det blive til noget helt andet, end den du tog frøet fra.
Selvom vi normalt dyrker Capsicum som etårige, er langt de fleste faktisk kortlivede, flerårige buske, der er gode til at overvintre. På den måde kan man få en tidligere og rigere høst året efter. Skær planten godt ned om efteråret og sørg for at give den rigeligt med lys, gerne med plantebelysning. Vand sparsomt i vintermånederne. Når foråret nærmer sig, øger du vanddoseringen og giver lidt næring for at vække planten.