Sådan dyrker du artiskokker
Ting at tænke over, når du dyrker artiskokker
- Forkultiver frøene tidligt på året.
- Plant på et lunt og solrigt sted.
- Dyrk i næringsrig, veldrænet jord.
- Høst artiskokken, lige før knoppen er ved at briste.
- Dæk planten ordentligt om vinteren.
Artiskok, Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen, er nært beslægtet med Kardon, Cynara cardunculus. Gruppenavnet Scolymus-gruppen, der er opkaldt efter artiskokkens videnskabelige navn, fortæller, at det er en kulturgruppe inden for arten kardon. Kardon har sin vilde oprindelse omkring Middelhavet, og der er artiskokken formentlig blevet forfinet for at få en variant med en større blomst og mindre aggressivt takkede blade.
Artiskok i blomsterbed eller køkkenhave
Artiskok er en flerårig plante, der i sit oprindelige miljø spreder sig hurtigt ved at dele sig hvert år. I Sverige kan artiskokken dyrkes som staude i de sydlige dele af landet og i de sydlige dele af Danmark, op til zone 3 på et beskyttet sted, mens avlere længere mod nord kan se den som en etårig køkken- eller prydplante.
Artiskokken passer både i blomsterbedet og i køkkenhaven.
I blomsterbedet kræver planten sin plads, men hvis der er plads, kan du lade artiskokken være karakterplanten i beplantningen. Lad knopperne springe helt ud og nyd lilla blomsterpragt i kæmpeformat.
Dyrker man artiskokker i køkkenhaven med det formål at nyde de sarte skældækkede knopper, høstes artiskokkerne lige inden de skal til at blomstre. Et tegn at gå efter er, at de nederste skæl begynder at vinkle udad fra knoppen.
Artiskok passer både i blomsterbed og køkkenhave.
Forkultiver artiskokker om vinteren
Artiskokker forkultiveres indendørs tidligt på året, allerede i januar eller februar kan frøene komme i jorden. Spiring sker normalt inden for et par uger. Så et par frø i hver potte og plant om i større potter, efterhånden som planternes rødder fylder potterne. Plant artiskokken ud i vækstområdet, når risikoen for frost er helt overstået.
Artiskok elsker sol
Med sin sydeuropæiske oprindelse elsker artiskokker varme og sol. Vælg et beskyttet og lyst sted at plante den. Der kræves meget energi for at udvikle hele denne voldsomme plante, så en næringsrig jord er vigtig. Forbedr jorden med kompost eller staldgødning før plantning og før hver sæson, hvis du dyrker artiskokken som staude. Hvis jorden er kompakt, kan du blande tørv i jorden for at skabe et luftigt miljø omkring rødderne.
Artiskokken sætter pris på et ukrudtsfrit miljø omkring planten. Dæk gerne jorden til med halm, græsafklip eller andet organisk materiale for at holde ukrudt væk. Det betyder også, at der løbende tilføres næring, da det organiske materiale nedbrydes af orme og andre små gavnlige smådyr i jorden.
Overvintring af artiskokker
Dyrker man artiskokker i de sydlige dele af Sverige og Danmark, er det værd at prøve at overvintre dem. Det vigtigste er at beskytte planten mod kulde og fugt ved vækstbunden, som er lige under jordoverfladen. Når artiskokken er visnet om efteråret, samler du noget jord omkring planten. Oven på jorden kan du lægge en plastikkasse, et bræt eller nogle tagsten, der beskytter mod vand, der regner lige ned i vækstbunden. Dæk derefter det hele med noget isoleringsmateriale, såsom blade, gran eller halm. Er vinteren mild og regnfuld, er det godt at løfte isoleringen lidt, så der kommer luft ned til jorden. Om foråret, når kulden aftager, fjernes vintersikringen.
Artiskokken er klar til høst, når de nederste skæl begynder at krølle udad.
Høst og tilberedning af artiskokker
Hvis du dyrker artiskokker som køkkenplante og håber på at overvintre dem, er det en god idé ikke at høste artiskokker det første år. Lad i stedet planten samle kræfter til at overleve vinteren og dele sig i flere planter næste sæson. Dyrker du artiskokken som etårig, høster du selvfølgelig det år og glæder dig ekstra over de artiskokker, der kommer.
Artiskokken er klar til høst, når de nederste skæl begynder at krølle udad. Så er knoppen klar til at briste. Pluk den og vælg, hvordan du vil tilberede den. En klassiker er at koge artiskokken i saltet vand, indtil skæl eller blade falder af. Indersiden af bladene har en let kødfuld kant, der spises med smør, salt og citron. Inde i artiskokken er hjertet, som også nydes med salt, smør og citron.
En romersk delikatesse er at grille artiskokken, på grillen udenfor eller i ovnen.
Artiskokken kan bruges på mange måder i køkkenet – du skal bare eksperimentere. Vælger du i stedet at lade knoppen gå i blomst, kan du tage en lang stilk med en blomst med ind og lade den tørre, for ekstra skønhed.
Held og lykke med dine artiskokker.