Nu er årets kalender her endelig! Køb her »
Så här odlar du kronärtskocka

Sådan dyrker du artiskokker

Artiskokken opleves som lidt eksotisk blandt vores afgrøder i Norden. Ikke desto mindre har denne stilfulde delikatesse eksisteret i svenske køkkenhaver siden 1600-tallet. Artiskokken giver dine dyrkninger en spændende karakter, og lækre smagsoplevelser venter i køkkenet.

Ting at tænke over, når du dyrker artiskokker

  1. Forkultiver frøene tidligt på året.
  2. Plant på et lunt og solrigt sted.
  3. Dyrk i næringsrig, veldrænet jord.
  4. Høst artiskokken, lige før knoppen er ved at briste.
  5. Dæk planten ordentligt om vinteren.

Artiskok, Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen, er nært beslægtet med Kardon, Cynara cardunculus. Gruppenavnet Scolymus-gruppen, der er opkaldt efter artiskokkens videnskabelige navn, fortæller, at det er en kulturgruppe inden for arten kardon. Kardon har sin vilde oprindelse omkring Middelhavet, og der er artiskokken formentlig blevet forfinet for at få en variant med en større blomst og mindre aggressivt takkede blade.


Artiskok i blomsterbed eller køkkenhave

Artiskok er en flerårig plante, der i sit oprindelige miljø spreder sig hurtigt ved at dele sig hvert år. I Sverige kan artiskokken dyrkes som staude i de sydlige dele af landet og i de sydlige dele af Danmark, op til zone 3 på et beskyttet sted, mens avlere længere mod nord kan se den som en etårig køkken- eller prydplante.


Artiskokken passer både i blomsterbedet og i køkkenhaven.

I blomsterbedet kræver planten sin plads, men hvis der er plads, kan du lade artiskokken være karakterplanten i beplantningen. Lad knopperne springe helt ud og nyd lilla blomsterpragt i kæmpeformat.

Dyrker man artiskokker i køkkenhaven med det formål at nyde de sarte skældækkede knopper, høstes artiskokkerne lige inden de skal til at blomstre. Et tegn at gå efter er, at de nederste skæl begynder at vinkle udad fra knoppen.


9759 Artiskok Violet De Provence

Artiskok passer både i blomsterbed og køkkenhave.


Forkultiver artiskokker om vinteren

Artiskokker forkultiveres indendørs tidligt på året, allerede i januar eller februar kan frøene komme i jorden. Spiring sker normalt inden for et par uger. Så et par frø i hver potte og plant om i større potter, efterhånden som planternes rødder fylder potterne. Plant artiskokken ud i vækstområdet, når risikoen for frost er helt overstået.


Artiskok elsker sol

Med sin sydeuropæiske oprindelse elsker artiskokker varme og sol. Vælg et beskyttet og lyst sted at plante den. Der kræves meget energi for at udvikle hele denne voldsomme plante, så en næringsrig jord er vigtig. Forbedr jorden med kompost eller staldgødning før plantning og før hver sæson, hvis du dyrker artiskokken som staude. Hvis jorden er kompakt, kan du blande tørv i jorden for at skabe et luftigt miljø omkring rødderne.

Artiskokken sætter pris på et ukrudtsfrit miljø omkring planten. Dæk gerne jorden til med halm, græsafklip eller andet organisk materiale for at holde ukrudt væk. Det betyder også, at der løbende tilføres næring, da det organiske materiale nedbrydes af orme og andre små gavnlige smådyr i jorden.


Overvintring af artiskokker

Dyrker man artiskokker i de sydlige dele af Sverige og Danmark, er det værd at prøve at overvintre dem. Det vigtigste er at beskytte planten mod kulde og fugt ved vækstbunden, som er lige under jordoverfladen. Når artiskokken er visnet om efteråret, samler du noget jord omkring planten. Oven på jorden kan du lægge en plastikkasse, et bræt eller nogle tagsten, der beskytter mod vand, der regner lige ned i vækstbunden. Dæk derefter det hele med noget isoleringsmateriale, såsom blade, gran eller halm. Er vinteren mild og regnfuld, er det godt at løfte isoleringen lidt, så der kommer luft ned til jorden. Om foråret, når kulden aftager, fjernes vintersikringen.


9757 Cynara cardunculus Scolymus gr Green Globe

Artiskokken er klar til høst, når de nederste skæl begynder at krølle udad.


Høst og tilberedning af artiskokker

Hvis du dyrker artiskokker som køkkenplante og håber på at overvintre dem, er det en god idé ikke at høste artiskokker det første år. Lad i stedet planten samle kræfter til at overleve vinteren og dele sig i flere planter næste sæson. Dyrker du artiskokken som etårig, høster du selvfølgelig det år og glæder dig ekstra over de artiskokker, der kommer.

Artiskokken er klar til høst, når de nederste skæl begynder at krølle udad. Så er knoppen klar til at briste. Pluk den og vælg, hvordan du vil tilberede den. En klassiker er at koge artiskokken i saltet vand, indtil skæl eller blade falder af. Indersiden af bladene har en let kødfuld kant, der spises med smør, salt og citron. Inde i artiskokken er hjertet, som også nydes med salt, smør og citron.

En romersk delikatesse er at grille artiskokken, på grillen udenfor eller i ovnen.

Artiskokken kan bruges på mange måder i køkkenet – du skal bare eksperimentere. Vælger du i stedet at lade knoppen gå i blomst, kan du tage en lang stilk med en blomst med ind og lade den tørre, for ekstra skønhed.

Held og lykke med dine artiskokker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gerne ud af vores viden. Her samler vi jordnære artikler om dyrkning og såning. Velkommen til Jordnært – tanker og tips til havevenner.

Ugens Frøsort

Symfoni af farve og liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever op til sit navn med en bemærkelsesværdig skønhed, hvor tætte tuer af stærkt blåviolette blomster år efter år sender kaskader af farve ud over stenpartier og mure. Denne lavtvoksende juvel er mere end bare et bunddække; når foråret indfinder sig forvandler den haven til et levende hav af farver, en fest for både øjet og havens summende bestøvere. Slægten Aubrietia er opkaldt efter den franske kunstner Claude Aubriet, og 'Cascade Blue' bærer hans navn med værdighed - som et levende maleri breder den sine blomstrende penselstrøg ud i haven. Plant den i grupper for at skabe en dramatisk effekt og lad den forvandle selv de mest kedelige hjørner til et levende kunstværk, hvor hver enkelt blomst spiller med i en symfoni af farve og liv.

Læs mere
En perle i haven

Som små bjerge rejser ‘Mountain Lady’ sig stolt i blomsterbedet og i græsplænen. De fine, runde blomster danner tætte klaser i toppen af stilken, med deres himmelblå bundfarve og en fin, snedækket top. Perlehyancinten har sin oprindelse i Mellemøsten og det sydøstlige Europa, hvor den vokser vildt på bjergskråninger og på enge. I haver har den været dyrket siden 1500-tallet og har ofte repræsenteret fornyelse og håb. 'Mountain Lady' er smuk at plante i grupper for at skabe en effektfuld farveplet i det grønne - eller at kombinere med andre forårsblomstrede løg. Uanset om den pryder et solrigt bed eller en krukke på terrassen, vil den byde på smuk og langvarig blomstring – en rigtig perle, der er værd at vente på.

Læs mere
Pistiller af guld

Det gyldengule safran er kendt for at være verdens dyreste krydderi, og kaldes også for ”ørkenens guld”. Men at du kan finde det hjemme i din egen baghave, og at ”guldminen” er en blomstrende krokus, vidste du måske ikke. At blomstens pistiller er kilden til dette værdifulde krydderi, er dog blot et af de spændende træk ved safrankrokussen. Et andet er, hvordan den overrasker ved at blomstre om efteråret. Pludselig er den der med sine yndige, lilla blomster i september og oktober. Det er som om, foråret kommer tilbage på besøg, netop som sommeren siger farvel. For havedyrkeren, der lægger sine løg af safrankrokus i sensommeren, venter en behagelig overraskelse, når blomstringen kommer allerede samme efterår. Hvorfor vente på noget så smukt som en blomst med sarte pistiller af guld?

Læs mere
En sommerdans

Fra den første knop viser sig, vækker Jomfru i det grønne nysgerrighed og forundring. En lysegrøn blomsterknop hviler i en krave af dildlignende løv. Når haven står i fuldt flor, åbner 'Miss Jekyll Rose' sine yndige, halvfyldte blomster i nuancer af hvid og rosa. Kronbladene ser ud, som om de er klippet ud af silkepapir. Over løvet danser udsprungne blomster, mens nye knopper ligger og venter i det grønne. Den vidunderlige blomstring fortsætter sommeren igennem, men her slutter forestillingen ikke. Efterhånden som efteråret går på hæld, dannes kunstfærdige, lysebrune frøkapsler understøttet af tørrede, fint fligede blade. 'Miss Jekyll Rose' danser kun i haven én sommer, men i tørrede buketter lever skønheden længe.

Læs mere
4.6/5 (16054)
2024-11-21
Forsinket porto
- kari j
2024-11-21
Skulle sprägg att ni skulle ha svenska som alternativ på finska sidan.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få hvad jeg bestiller og meget at vælge imellem.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt udvalg og overkommelige priser for resten af sæsonen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er tilfreds med varerne og leveringen var hurtig
- Maria A
2024-11-21
Super tilfreds. Tak
- Tove Ö
2024-11-21
Har ikke noget at skrive. Jeg modtog min boks som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Altid hurtig og korrekt levering. Stort udvalg af blomster og grøntsager. Har købt hundredvis af frøposer fra Impecta. Kun én gang var der for få frø i en pose, men jeg fik straks en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, hurtig levering
- Anne S
2024-11-19
Rigtig gode frø, der klarer sig godt.
- Jörgen L
2024-11-19
Har handlet i mange år og er aldrig blevet skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Hurtig betjening og godt udvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håber pærerne er fine
- Anders A
2024-11-19
Hurtig levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er meget glad for frøene. Hurtig håndtering
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort udvalg og god service (men nogle gange lidt højt prisniveau...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Hurtig levering, og et stort udvalg af frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spændende udvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løg og frø med hurtig levering
- Jenny B
2024-11-18
Nemt at bestille. Hurtig levering.
- Birgitta L
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk