Tidlig høst af rodfrugter
Hvad er en primør?
Sæsonens allerførste rodfrugter og majroer kaldes nogle gange også for primører. Høst dem tidligt, spis dem friske eller let kogte og nyd den milde, let søde smag.
Så disse primører eller forårsgrøntsager, når jorden sætter sig
Du kan så dine første majroer og rodfrugter, når jorden sætter sig, det vil sige er tørret op, og den har fået en vis mængde varme. Det siges, at engelske slotsgartnere for længe siden havde et kneb til at fortælle, om jorden var klar til såning: De tog bukserne af og satte sig på jorden – føltes det ikke for ubehageligt, var jorden klar til at dyrke. En mere tiltalende måde at mærke om jorden har sat sig, altså er varm nok til at så i, er at samle en håndfuld jord op og mase den rundt i hånden. Hvis jorden let smuldrer og ruller mellem fingrene, er den tørret op og blevet varm nok til at så i.
Gode rodfrugter og roer at starte med til tidlig høst er majroer, radiser, gulerødder og rødbeder.Hurtigt voksende majroer
Majroen hører til vores dyrkede historie. Længe før kartoflen gjorde sit indtog i Sveriges køkken, lå majroen på hver mands tallerken. Den tabte dog terræn, da kartoflen blev en af vores hovedafgrøder.
Nu er dyrkningen af majroer i fremmarch på grøntsagsarealerne. Det er en hurtigtvoksende, kuldebestandig kålplante, der dyrkes direkte på friland og i omgange fra april til juli.
Få uger efter såning kan du høste majroer med en sød, mild smag. Sår du i april, kommer de første dejlige primører på din tallerken allerede i forsommeren.
Majroens spæde blade er nyttige og gode at bruge i salater eller til at smage på ved en rundvisning i køkkenhaven.
Tidlige radiser
Når et radisefrø kommer i jorden, går der ikke mange dage, før det spirer. Snart kommer der en lille frøplante, der dufter frisk af radise. Du kan dyrke radiser i omgange hele sommeren, så der altid er noget at høste. De smager godt hele sæsonen, men den første høst i slutningen af maj eller begyndelsen af juni er ekstra velsmagende og glædelig.
Så radiser på friland, i potter, dyrkningskasser og beholdere. Så i rækker, cirkler, zigzag-mønstre eller andre former, der føles inspirerende.
Gulerødder til tidlig høst
Til såning af gulerødder til forårshøst (høst af primører) er sommergulerødderne at foretrække. De vokser hurtigt og får sprøde, tynde rødder. En del af frøsåningen kan høstes som små primører, altså spæde, tidlige gulerødder, mens resten får lov at gro et par uger mere.
Som dykningsinspiration til børnene kan sommergulerødder dyrkes i store krukker, der er lige ved hånden på terrassen. Her er det bare at trække de små spæde rødder op, når den grønne top er blevet stor nok til at få fat i.
Spæde rødbeder
Mange rødbedesorter høstes først fra sensommeren og frem. Hurtigtvoksende sorter er dog dejlige at trække op tidligt på sæsonen, når de er milde i smagen. Kog dem let og nyd med lidt smør og salt.
Smag dig frem blandt forårets spæde grøntsager - primører, som vi siger på svensk
I dyrkningsbeskrivelsen for rodfrugter står der ligesom på alle køkkenplanter, hvornår arten eller sorten skal høstes. Som hobbyavler kan du teste dig frem og smage på dine afgrøder fra tid til anden i løbet af sæsonen. Man kan forestille sig, at de første primører blev opdaget på netop den måde - nysgerrighed og en vis utålmodighed gjorde, at en afgrøde blev høstet tidligere, end det var sædvanligt, men med en fantastisk smagsoplevelse som resultat.