Dyrk bæredygtigt
Sådan dyrker du bæredygtigt
- Dækafgrøder i køkkenhaven.
- Dyrk med sædskifte.
- Dyrk planter, der tiltrækker bestøvende insekter.
- Kompostér haveaffald.
- Dyrk ud fra dine egne forudsætninger.
Vi kan med enkle midler sørge for, at det sted, vi har at dyrke på, vil kunne huse vores blomster og afgrøder på langt sigt. Det engagement, du lægger i at dyrke bæredygtigt, genererer energi tilbage til dig, når du ser, hvilken nytte det gør. Hvis livet omkring dig til tider føles stressende, rodet eller uroligt, tilbyder mulden et fast og sikkert underlag under dine fødder.
Brug dækafgrøder for at få muldrig jord uden ukrudt
Dækafgrøder i køkkenhaven er rigtigt nemt og smart. Du dækker bar jord mellem afgrøder med græsafklip, ituhakkede brændenælder (uden rødder), små kviste, strå, grønne toppe eller andet findelt organisk materiale. Fordelene ved dækafgrøder er mange:
- Ukrudtet holdes væk.
- Jorden holder længere på fugten.
- Orme og andre gavnlige småkryb får godt materiale at arbejde med.
- Jordens humusindhold øges.
- Jorden tilføres næring.
Naturen dækker bar jord
Har du tænkt over, at der ikke er bar jord ude i skov og eng? Det skyldes, at naturen sørger for, at al jord er dækket af vegetation, så jorden ikke eroderer. Det betyder, at hvis du efterlader bar jord i haven, vil den hurtigt blive dækket af ukrudt. Modvirk dette ved at bruge dækafgrøder i køkkenhaven og plant tæt i dine blomsterbede, gerne med bunddækkende planter i nederste lag.
Dyrk med sædskifte
Før vi fik adgang til kunstgødning og kemisk bekæmpelse af skadedyr og plantesygdomme, var en forudsætning for dyrkning, at vi plejede jorden på en bæredygtig måde og på naturens præmisser. Et naturligt kredsløb i dyrkningen var nøglen til succes. I dag ved vi, at den vej, der førte os væk fra den tilgang, var en helt forkert retning. Kunstig gødning og kemisk bekæmpelse skadede vores natur og skabte en ubalance i et velsmurt biologisk maskineri.
At dyrke med sædskifte var engang en selvfølge, og i dag kommer det tilbage i økologisk og bæredygtig dyrkning. At dyrke med sædskifte, eller vekseldrift, betyder, at man skifter afgrøder, så de ikke dyrkes samme sted år efter år. Formålet er både at skabe en god næringsbalance i jorden og at holde skadedyr og sygdomme væk. Lad os se, hvordan en dyrkning med sædskifte kan se ud:
Sådan dyrker du med sædskifte
Når du skal i gang med at dyrke med sædskifte i haven, er det nemmest at starte med at skabe 4 skifter. Marker 4 lige store dyrkningsområder i hele eller dele af køkkenhaven. Den første sæson skal du grundgøde alle fire dele med organisk materiale som kompost eller staldgødning.
SKIFTE 1
I en firkant dyrker du afgrøder, der genererer næring til jorden. Sådanne afgrøder er bønner, ærter og nogle grøngødningsplanter som rødkløver, blodkløver og lucerne. De har alle en evne til at optage kvælstof fra luften og binde det i deres plantemasse og gøre det tilgængeligt for rødderne i jorden. Jorden tilføres således næringsstoffer i løbet af sæsonen, og når høsten er færdig, rives planteresterne ned i jorden for at fortsætte med at generere næring til jorden.
SKIFTE 2
På en firkant dyrker du afgrøder, der kræver meget næring, såsom kål, selleri, squash og græskar.
SKIFTE 3
På en firkant dyrker du afgrøder, der kræver moderat næring, såsom salat, rodfrugter, persille, dild og løg.
SKIFTE 4
På en firkant dyrker du afgrøder, der har et lille behov for næring, såsom kartofler og artiskokker.
Disse fire skifter bytter plads over en fireårig periode, så hvert skifte er blevet dyrket én gang i alle fire felter – derefter begynder du forfra. Du skifter som følger:
- SKIFTE 2 flytter til det felt, hvor SKIFTE 1 er blevet dyrket.
- SKIFTE 3 flytter til det felt, hvor SKIFTE 2 er blevet dyrket.
- SKIFTE 4 flytter til felt, hvor SKIFTE 3 er blevet dyrket.
- SKIFTE 1 flytter til det sted, hvor SKIFTE 4 er blevet dyrket.
Det smarte ved sædskifte er, at de mest næringskrævende grøntsager hele tiden flytter til det felt, der har fået tilført næring af de næringsskabende afgrøder. Sidstnævnte flyttes til gengæld til det felt, der over en fireårig periode har huset alle de forskellige skifter og derfor er udtømt for næring.
For de næringskrævende og moderat næringskrævende planter er der behov for en grundgødskning i foråret og en supplerende gødskning i sæsonen med kompost eller staldgødning.
Undgå at plantesygdomme og skadedyr får fat
En anden vigtig grund til, at du bør undgå at dyrke den samme gruppe af afgrøder på samme sted år efter år, er, at afgrøder, der tilhører samme familie, ofte rammes af de samme skadedyr og sygdomme. Hvis man jævnligt skifter placering, er det meget sværere for plantesygdomme og skadedyr at få fodfæste.
Dyrk planter, der tiltrækker bestøvende insekter
Antallet af bestøvende insekter falder drastisk. Som haveejer kan det måske virke svært at være med til at vende denne negative tendens. Men alle kan faktisk gøre nytte! Ved at dyrke planter, hvis blomster generøst tilbyder nektar og pollen, serverer du livsvigtig mad og ernæring for bestøverne, og du hjælper med at øge biodiversiteten. Du kan finde frø til planter, der tiltrækker humlebier, bier og sommerfugle på impecta.dk under Planter, der tiltrækker bestøvere.
Kompostér haveaffald
Ved at håndtere og bruge alt organisk affald i køkkenhave og have og lægge det i en kompost til nedbrydning, bliver du virkelig en del af naturens kredsløb. De næringsstoffer, jorden har brugt til at gøde dine afgrøder, planter og blomster, returneres i form af den bedst tænkelige muld.
Dyrk ud fra dine egne forudsætninger
Der er meget at lære om, hvordan dyrkning og havearbejde kan håndteres på en bæredygtig og miljøvenlig måde. Undervejs er det vigtigt at tænke over, hvordan dine forudsætninger er, når det gælder tid, sted og engagement. Det skal være sjovt, stimulerende og afslappende at dyrke og passe blomsterbede, køkkenhaver og andre beplantninger. Tilegn dig viden og erfaring i dit eget tempo og lær af både op- og nedture undervejs. Del erfaringer med dyrkningsvenner og find den måde, du er mest tryg ved i dine egne dyrkninger.