Dyrk økologisk
Økologisk dyrkning handler egentlig ikke om andet end at dyrke på en naturlig måde. Man fravælger gift og bekæmper i stedet for skadedyr på andre måder. Jorden gødes økologisk i stedet for med mineralsk gødning (også kaldet kunstgødning). Komposten bliver til en guldgrube, og opsamling af regnvand bliver til en fornøjelse.
Hemmeligheden bag et godt resultat er at bearbejde jorden i køkkenhaven. En tilsætning af organisk materiale om foråret i form af ko- og hønsegødning, kompost, afklippet græs og andre plantedele giver både en god struktur og næring. En sandjord bliver bedre til at holde på fugten, og en lerjord bliver mere porøs. Da alt organisk materiale nedbrydes, skal der hvert år tilføres mere. Jordens struktur skal være permeabel, så vand og ilt når ned til planternes rødder. Hvis du har lerjord, kan du begynde at klargøre næste års vækstbed ved at grave haven allerede om efteråret. Om vinteren fryser lerklumper især og hjælper til med arbejdet.
Levende jord
Det organiske materiale er også godt for mikrolivet. Under jordens overflade vrimler det med liv. Vidste du, at der i en spiseskefuld jord findes flere levende organismer, end der er mennesker på jorden? Mikroorganismerne er vigtige, fordi de hjælper med at nedbryde det organiske materiale og overføre næringsstofferne fra det til planterne. Heri ligger et af problemerne med mineralsk gødning; at næringsstofferne optages direkte af planterne og ikke tilfører organiske stoffer. Det mindsker mikrolivet, og jorden risikerer at blive udpint.
Haven genererer selv en masse, der kan genanvendes til at forbedre jorden og tilføre køkkenhaven næringsstoffer.
En kompost giver både materiale til jordforbedring og næring. Hvor meget næring komposten indeholder afhænger af dens sammensætning. En køkkenkompost er meget mere næringsrig end en bladkompost. Køkkenkomposten kan blandes med bladkompost eller vendes grundigt, så den blandes med den eksisterende jord. I alt for koncentreret form kan den skade planterne. En blad- eller havekompost giver værdifuld jordforbedring, men indeholder ikke nok næringsstoffer i sig selv til at understøtte køkkenhaven uden at blive suppleret. Det er meget vigtigt med tilstrækkelig næring for et godt resultat. Du vil gerne have så meget som muligt ud af alle de planter, du har arbejdet hårdt for at dyrke fra frø til udplantning.
Gød økologisk
Et udvalg af økologisk gødning.
- Ko- og hønsegødning eller hestegødning, hvis du har adgang til det
- Kompost
- Afklippet græs
- Urin
- Nældevand
- Grøngødning med kløver, gul lupin, boghvede, honningurt og andet
- Benmel, langtidsvirkende
- Blodmel, højt kvælstofindhold
Gratis næring
En glimrende gødning, der findes i langt de fleste haver, er afklippet græs. Den har et velafbalanceret næringsindhold med et godt kvælstofniveau. Desuden er den gratis! Læg et lag på 5-10 centimeter rundt om planterne eller mellem rækkerne i køkkenhaven, når planterne er begyndt at stikke op. Urin har også et højt kvælstofindhold. At gøde med urin er en meget gammel og gennemtestet metode, selvom det i dag kan virke lidt underligt. Én del urin fortyndes med ti dele vand, hvorefter der vandes med blandingen mellem rækkerne om foråret, når planterne er kommet op. Stop med at vande i god tid før høst (cirka 3 uger). Er du usikker på at bruge urin, kan du i stedet lave din egen næring i form af nældevand. Fyld en spand med brændenælder og vand. Lad det stå i 7 dage. Rør rundt i det af og til. Resultatet er et ildelugtende næringsvand, hvor én del fortyndes med ni dele vand, hvorefter der vandes med det, når planterne er kommet frem.
Blandt de økologiske gødningsmidler, der kan købes, er benmel et godt langtidsvirkende supplement til kogødning. Sammenlignet med mineralske gødningsprodukter indeholder flere økologiske gødningsmidler på markedet et lavt niveau af kvælstof (det næringsstof, som planter har størst behov for). Et tip er derfor at aflæse kvælstofindholdet i varedeklarationen. En løsning er at kombinere et produkt med lavt kvælstofindhold med blodmel, der har et højt kvælstofindhold. Der findes også en organisk såk. NPK-havegødning (Nitrogen, Fosfor, Kalium), der er godkendt til økologisk dyrkning og dækker et lidt bredere spektrum.
Nældevand
Fyld en 10-liters spand med brændenælder. Hæld vand i. Lad det stå i 7 dage. Rør et par gange rundt i løbet af tidsrummet. Resultatet lugter ikke godt, men er næringsrigt. Fortynd 1 liter koncentrat med 9 liter vand. Vand planter, der har brug for næring.
Giv gødning om foråret og suppler for eksempel med en ekstra omgang afklippet græs til næringskrævende grøntsager, såsom kål og squash.
En anden god måde at holde jorden sund på er at gøde med afgrøden. Grøngødning går ud på, at man dyrker en plante normalt, men i stedet for at luge den væk eller bare lade den stå efter blomstringen, vender du plantematerialet ned i jorden. Det tilfører kvælstof, næring og struktur og kommer det vigtige mikroliv i jorden til gode. Her finder du et udvalg af frø til grøngødningsplanter.
Økologisk plantebeskyttelse
At undgå gift i køkkenhaven anser langt de fleste mennesker nok for at være en selvfølge. I den økologiske dyrkning kan du i stedet for bruge en række andre metoder til at bekæmpe sygdomme, skadedyr og ukrudt.
Fireårigt sædskifte
Planlæg afgrøderne efter, hvor næringskrævende grøntsagerne er, og dyrk hver gruppe samlet:
- Krævende; squash, græskar, kål, agurk, porre, selleri.
- Middelkrævende; rodfrugter, løg, salat.
- Lidt krævende; kartoffel, artiskok, persille.
- Næringstilførende; bælgfrugter, såsom ærter og bønner, grøngødningsafgrøder.
Andet år dyrkes gruppe et på plads fire, de andre springer en tak op i nummerrækkefølgen (21 osv.).
Et vigtigt greb er at anvende vekseldrift med fireårigt sædskifte. Det vil sige, at du inddeler dine afgrøder i fire grupper, ud fra hvor næringskrævende grøntsagerne er (se boksen ved siden af). Hvert år skifter de forskellige grupper plads efter et bestemt skema, så der ikke dyrkes noget på samme sted to år i træk. Metoden modvirker spredning af sygdomme og skadedyr på en naturlig måde.
Det næste råd vedrørende plantebeskyttelse kan virke latterligt enkelt, men den rigtige mængde vand og tilstrækkelig næring giver planterne en grundlæggende modstandsdygtighed over for angreb udefra. En plante, der har fået lov til at tørre ud, angribes meget lettere end en sund.
Udover selv at plukke eller vaske skadedyr væk, er det en god idé at dække følsomme afgrøder med fiberdug allerede fra starten som forebyggelse. Der findes også en række godkendte økologiske produkter som sneglebekæmpelsesmidler baseret på jernfosfat og insektsæber mod bladlus. En interessant løsning er at bruge et biologisk bekæmpelsesmiddel, der indebærer, at en "god" organisme tager sig af den "onde" organisme. På nyttodjur.se findes oplysninger om en række forskellige problemer og deres biologiske løsninger.
Sidst, men ikke mindst er forskellige sorter af en bestemt grøntsag forskelligt modstandsdygtige overfor svampeangreb eller en bestemt type larve for eksempel. Derfor er det en god idé at prøve forskellige varianter af den samme grøntsag og derved finde en, der netop trives godt i din køkkenhave.