Fem tips til indendørs dyrkning
Sådan dyrker du indendørs
- Vælg bladgrønt, der kan høstes som spæde blade.
- Vælg hurtigtvoksende krydderurter.
- Brug ekstra belysning fra efterår til forår.
- Køb en færdig løsning eller skab din egen.
- Så i flere omgange for at kunne høste i lang tid.
For dem, der dyrker indendørs om vinteren, føles vækstsæsonen aldrig ret langt væk. Det er nemt, sjovt, smukt og ikke mindst brugbart at skabe plads til grønne blade og krydderurter derhjemme. 5 gode tips til at lykkes.
1. Tænk på lyset
Manglen på naturligt lys i løbet af efteråret, vinteren og det tidlige forår betyder, at vi skal støtte op med ekstra belysning, når vi dyrker indendørs. Det er i perioden fra oktober til marts, at belysningen er vigtig. Der er forskellige løsninger, mere eller mindre dyre og mere eller mindre avancerede. En bonus ved at støtte planterne med lys er, at vi også får glæde af en ekstra lyskilde indendørs, når vi har allermest brug for det.
Når man dyrker indendørs, er et godt pejlemærke at have plantebelysningen tændt 12 til 14 timer om dagen. For asiatiske bladgrøntsager kan du skære det ned til 8 til 10 timer. Lige så vigtig som belysningen er for planterne er det, at de får deres døgnhvile. Så det er ikke en god idé at have lyset tændt 24/7. Husk at hænge lampen tæt på det, du dyrker, 10 til 15 cm over er tilstrækkeligt.
2. Vælg letdyrkede og hurtigtvoksende sorter
Ved indendørs dyrkning er målet ikke stor høst, men at kunne nyde grønt og sundt i et mindre format, mens naturen hviler udenfor. De sorter, vi dyrker indendørs, høstes unge og spæde efter blot to til tre uger. Vi kan også dyrke krydderurter under indendørs belysning og nyde den friske urtesmag hele vinteren.
Sorter egnet til indendørs dyrkning
- Hurtigtvoksende krydderurter som basilikum, dild, merian, persille, koriander, citronmelisse og timian.
- Asiatiske bladgrøntsager såsom asiatisk kål, kinesisk selleri, komatsuna, pak choi og mizunakål.
- Andre bladgrøntsager såsom haveportulak, spinat, peberrod, sareptasennep, rucola og mangold.
- Salat, der kan høstes, når bladene er unge og sprøde såsom salatcikorie, pluksalat, vintersalat og minisalat Baby Leaf.
3. Dyrk i drivhuse, potter, kasser eller kummer
Kun fantasien sætter grænser for, hvad vi kan så i. Det er vigtigt, at vandet skal kunne løbe væk, så der skal være huller i siden eller bunden af potten, truget eller andet, du vælger at dyrke i. Det er også godt at kunne dække frøet i starten for at skabe et fugtigt miljø tæt på jorden. Vælg gerne et låg, der kan genbruges mange gange, så sparer du på plastikken. Der findes færdige løsninger til indendørs dyrkning med krukker, kummer og belysning, der er dekorative at have på køkkenbordet.
4. Skab et godt miljø i jorden
Brug en næringsrig og porøs jord til din indendørs dyrkning. Dæk gerne frøene med noget vermiculite i stedet for jord. Vermiculite er et porøst, fugtbevarende lermineral, der uden at tynge ned giver skygge til frøene og holder jorden fugtig. Det er vigtigt, at frøene ikke tørrer ud. Samtidig skal du være varsom med vandet, så frøene ikke rådner. Vand med en sprayflaske fra tid til anden, når jorden ser ud til at være ved at tørre.
5. Så i omgange hele vinteren
At dyrke indendørs er et dejligt arbejde, der kan fortsætte uden afbrydelser. Så og høst i omgange, så du har adgang til grønne, velsmagende, nyttige og velduftende blade og krydderurter, mens naturen går i dvale uden for køkkenvinduet.