Hvad kan jeg så i juli?
Grøntsager til såning i juli
- Hurtigtvoksende rodfrugter.
- Salat og bladgrønt.
- Asiatiske bladgrøntsager.
- Hurtigtvoksende sommerblomster.
- Ærter og bønner.
Sorter, som vi anbefaler til julisåning, kan have en anbefalet såtid i dyrkningsvejledningerne, der kun strækker sig indtil juni måned. Sommersåningen skal ikke give hovedparten af sæsonens afgrøder og blomster, det gør de frø, vi starter i god tid. De frø, vi sår i juli, fungerer som et supplement til afgrøderne og giver en dejlig sensommer- eller tidlig efterårshøst af spæde blade og grøntsager.
Grøntsager til sommersåning
Om sommeren er den største trussel mod frøene blevet afværget, nemlig den kolde væde i jorden, som foråret kan byde på lige lovligt meget af. I juli er det varmt og godt i jorden, og det går hurtigt for frøene at spire. Sommersåning af grøntsager handler både om at så til god høst allerede efter et par uger og om at så til høst af efterårets lækkerier.Fyld op med næring i køkkenhaven
Om foråret, inden såningen af de første frø og udplantningen af forspirede planter, laves en grundgødning og forberedelse af jorden i køkkenhaven med egen kompostjord, staldgødning eller kogødning, der købes i sække i havecentret. Læs mere i Den gode forårsjord. Når du sår nye afgrøder i løbet af sommeren, er det godt at tilføre en ekstra dosis næring, fordi de afgrøder, der er vokset op og høstes, har brugt en del af jordens ressourcer. Vend et par håndfulde hønsegødning ned i køkkenhaven, før du sår nye frø, så der er næring at tage af til næste omgangs afgrøder.
Så og høst grøntsager hele sommeren
Midt på sommeren er en del af de grøntsager, der blev sået i foråret, allerede høstede, eller høsten er i fuld gang. Der skabes ledige pladser i jorden, hvor man kan så nye hurtigtvoksende sorter.
Af rodfrugter kan man hele sommeren ad flere omgange så radiser, gulerødder, ræddiker og majroer og til en vis grad have afgrøder at plukke af næsten hele tiden. Vælg sorter beskrevet som hurtigtvoksende eller tidlige.
Bladgrønt og asiatiske grøntsager giver rigtigt hurtigt høst, hvis du vælger at plukke bladene, når de er små og spæde - så er de også utroligt lækre. Mange asiatiske bladgrøntsager trives bedst med direkte såning først på sommeren, når varmen har stabiliseret sig ordentligt. Så for eksempel asiatisk kål, pluksalat, sereptasennep, havebladbede, mizunakål, tatsoi og pak choi hele sommeren og nyd sprøde, smukke, sunde blade.
Ærter er sjove og givende at så direkte om sommeren for at høste de udsøgte skud, når de bare er groet en lille smule. Brug skuddene i salater, på smørrebrødet, som pynt eller pluk og spis dem, mens du slentrer rundt blandt afgrøderne.
Så grøntsager om sommeren til høst om efteråret
Der er masser af grøntsager, som du kan så om sommeren for at se frem til en stor høstfest om efteråret. Det er smart at kombinere direkte såning på friland med dyrkning af en del planter i potter, kasser, såbakker eller kummer på forhånd. Med forspirede planter er du et skridt foran, når en færdig afgrøde er høstet, og der pludselig er plads tilovers blandt det dyrkede.
Forspir for eksempel rødbede, fennikel, sukkerærter, lavtvoksende bønner, bladbede og forårsløg til at plante ud, når der opstår huller i køkkenhaven. Stil frøene i skyggen, og dæk dem gerne med et stykke fiberdug.
Så for eksempel persille, rucola, dild, salatkål, vintersalat og senere radiser og gulerødder direkte.
Spinat kan holde en lille pause
Midt om sommeren, hvor lyset strømmer ud, og det kan være rigtig varmt, vokser spinat hurtigt og går let i blomst eller i stok, som det også kaldes. Blomstringen har to triste konsekvenser – spinaten holder op med at vokse, og bladene smager dårligere. Undgå derfor at så spinat i løbet af juli, men tøv ikke med at så et par nye omgange, når juli bliver til august. Så får du flotte, sprøde afgrøder langt hen på efteråret.
Blomster til sommersåning
Det er en velsignelse at have haven fuld af blomster om sommeren. Har du ikke haft tid til at så eller plante tidligere, eller vil du blot have endnu mere skønhed, er der nogle sommerblomster, som du kan så midt i højsæsonen og få friske og smukke blomster i sensommeren og efteråret.
Præcis som med grøntsagerne kan du forspire planter i løbet af juni og begyndelsen af juli for at plante ud, hvor der mangler farve og grønt i sensommeren. Sommerblomster kan fylde staudebedet ud, vokse blandt roser, i køkkenhaven, i krydderurtehaven eller sættes i krukker, hvor eksemplarer plantet sidste forår har mistet deres styrke og skønhed. Hvis du ikke vil fremdrive planter i forvejen, går det fint at stikke frø direkte ned i jorden, hvor der er plads.
Sorter af sommerblomster, der er gode at så i løbet af sommeren til blomstring i sensommeren og efteråret, er morgenfrue, karse, sommersar og honningurt. Sidstnævnte er en suveræn såkaldt grøngødningsplante med kraftige rødder, der løsner jorden i løbet af sæsonen, og hvis bladmasse vendes ned i jorden om efteråret for at tilføre næring og organisk materiale.
Såning, dyrkning og høst i harmoni
Fra overgangen mellem forår og vinter til forsommer er der ofte febrilsk aktivitet blandt frøavlere. Der er så meget, der skal i jorden, ved forspiring indendørs eller direkte såning på friland. Det er en dejlig tid, nogle gange lidt overvældende med alt det, der skal ordnes, men for det meste vældigt hyggelig. Når sommeren kommer, og meget af tiden går med at passe afgrøderne og nyde den første høst, kan det føles godt at kunne slippe det store fokus på såning og skrøbelige frøplanter.
Sommersåningerne er jo lidt anderledes end forårssåningerne. De foregår helt og holdent udendørs, og frøene spirer hurtigt og sender friske, hurtigtvoksende planter op. Du kan så og holde øje med det såede, mens du alligevel er ude og ordne i haven. Hvis du prøver at så om sommeren, er der stor sandsynlighed for, at du vil opdage, at det er helt i harmoni med havens liv på det tidspunkt af sæsonen. Såning, dyrkning og høst foregår på samme tid i en smuk harmoni, og den glæde man føler over afgrøder, der høstes eller blomster, der bliver plukket, giver energi til nye frø, der gør sensommeren og efteråret til en velsmagende høstfest.