Tør sæsonens grøntsager
Sådan tørrer du grøntsager
- Skyl grøntsagerne og skær dem i tynde strimler, tern eller skiver.
- Forbehandling før tørring.
- Læg dem på en plade og tør dem i en almindelig ovn, tørreovn eller dehydrator.
- Læg grøntsagerne i plastikposer eller glaskrukker og luk godt til.
- Opbevar dem på et tørt, køligt og mørkt sted.
Sensommeren og efteråret er høsttid både i dit eget køkkenland og i grøntsagsdiskene i butikkerne. Alle, der dyrker grøntsager, har oplevet, at der er rigtig mange af nogle sorter - til stor glæde selvfølgelig, men også en vis stress over, hvordan alting kan blive brugt i tide. Samtidig flyder dagligvarebutikkerne og grøntsagsmarkedet over med sæsonvarer med gode priser til følge, så der er penge at spare ved at købe store mængder ind. Nu er det en god idé at prøve at tørre grøntsager og fylde spisekammeret til vinterens madlavning.
Hvilke grøntsager kan tørres?
Alle grøntsager kan tørres med et godt resultat, så længe de er af god kvalitet. Modningen må ikke være nået for langt, skræl og frugtkød skal være spændstigt og ubeskadiget både fra stødmærker og fra insekter og plantesygdomme. Hvis en lille del er beskadiget, er det fint at skære den bort og tørre resten – vi vil gerne have så lidt spild som muligt. For begynderen er det bedst at prøve sig frem med forskellige grøntsager for at finde ud af, hvilke sorter der passer dig bedst at opbevare som tørrede.
Gør grøntsagerne klar til tørring
Når du tørrer grøntsager, bliver resultatet desto bedre, jo hurtigere processen går, fordi smag og friskhed er bedst lige efter høst. For at fremskynde processen skal de stykker, der skal tørres, være små og så tynde som muligt. Forbered grøntsagerne ved at skylle dem og ordne eller skrælle dem og skære dem i tynde strimler, tern eller skiver. Skær så lige store stykker som muligt, så tørretiden er den samme for alle. Grøntsager, der har grove bladårer, for eksempel hvidkål, eller stærke stængler som broccoli, skæres, så de grovere dele tørres hver for sig. Hvad angår bønner og ærter er rettesnoren, at hestebønner og voksbønner tørres hele, mens snitbønner og sukkerærter helst skæres i stykker diagonalt. Valske bønner plukkes ud af deres bælge.
Ligesom ved frysning af grøntsager skal mange sorter lægges i blød, før de tørres. Iblødsætningen udtrækker stoffer fra grøntsagen, som ellers kan give en dårlig smag og kedelig farve. De grøntsager, der skal lægges i blød inden tørring, er rodfrugter, kål, broccoli, ærter, bønner og bladgrønt. Nogle erfarne ud i tørring foretrækker også at lægge peberfrugter og porrer i blød, men mange synes, det fungerer fint uden iblødsætning. Prøv dig frem.
Sådan lægger du grøntsager i blød inden tørring
- Kom rigeligt, letsaltet vand i kog.
- Tilsæt de færdigt udskårne grøntsager.
- Kog straks op igen og lad det koge et minuts tid.
- Afkøl straks i koldt vand.
- Lad det dryppe af.
Tid til at tørre grøntsager!
Det fungerer helt fint at tørre grøntsager i en almindelig ovn, med eller uden varmluft. Læg de tyndt udskårne stykker grøntsager, der skal tørres, på en plade beklædt med bagepapir eller bomuldsklud eller på en rist. Sæt pladen eller pladerne, det er fint at stille flere ind på samme tid, i en ovn opvarmet til ca. 50 grader.
Obs! 50 grader er den temperatur, der virker til tørring af de fleste grøntsager. Når du får lidt erfaring, opdager du måske, at visse grøntsager tørrer bedst ved en lidt lavere eller højere temperatur i netop din ovn. Prøv dig frem.
I første omgang sættes ovnlågen lidt på klem - åbn lågen og læg en trægaffel eller en bordskåner imellem, så der dannes en sprække. Efterhånden som grøntsagerne begynder at tørre, frigives mindre fugt, og ovnlågen kan derefter lukkes.
Tørretiden varierer alt efter, hvor meget væske de forskellige grøntsager indeholder, og hvor tyndt stykkerne er skåret ud – nogle grøntsager er tørre efter 3-4 timer, mens andre skal bruge 10 timer eller mere, før al væsken er forsvundet. Man lærer efterhånden at mærke konsistensen, når grøntsagerne er helt tørre. Grøntsager, der indeholder meget vand, såsom squash og agurk, bliver til sprøde chips, mens rodfrugter bliver kompakte og hårde i konsistensen. Bladgrøntsager bliver meget små og næsten helt vægtløse.
Et alternativ til tørring i en almindelig ovn er at investere i en tørreovn eller dehydrator, der kan bruges til at tørre masser af forskellige fødevarer.
Opbevaring og tilberedning af tørrede grøntsager
Det er vigtigt, at grøntsagerne er helt tørre, inden det er tid til opbevaring, ellers forsvinder hele idéen om ekstra lang holdbarhed. Læg grøntsagerne i plastikposer eller glaskrukker og luk godt til. Skriv på indpakningen, hvad der er i, og også gerne om grøntsagen er udblødt og tørretiden. På den måde får du nogle huskenoter, der giver god erfaring, og lærer at blive din egen ekspert i tørring af grøntsager. Opbevar dem på et tørt, køligt og mørkt sted.
Nyd dine tørrede grøntsager i gryderetter, ragouter, tærter, salater eller som tilbehør, præcis ligesom du ville gøre, hvis de var friske. Før brug lægger du de tørrede grøntsager i vand for at trække i ca. 30 minutter. Skal de bruges i supper eller tilberedes med andre retter med meget væske, kan du tilføje dem direkte.
Vi ønsker dig meget glæde og gavn af at tørre sæsonens grøntsager.
5 gode grøntsager til at tørre første gang
- Gulerødder - slår sjældent fejl og er utroligt nyttige.
- Porrer – fyld spisekammeret nu, så du ikke skal købe dyre porrer om vinteren.
- Chili - tørret chili giver letdoseret varme i den kolde årstid.
- Squash - tilføjer en sommerfornemmelse til vintermadlavningen.
- Gule løg – tænk altid at have velsmagende gule løg derhjemme, uden at de fylder noget!
Læs også
Saml dine egne frø og tør krydderurter
Tørring af urter er meget simpelt og lige så givende en hobby som at udnytte grøntsagerne. Denne vinter nyder du krydderurterne i maden, brødbagningen og i en varmende kop te.