Rotfrukter − de goda rötterna

Rodfrugter - de gode rødder

Rodfrugterne er endelig kommet ind i de fine stuer. Mennesket har i evigheder vidst, at de er nyttige og mættende, at de er nemme at dyrke og utroligt holdbare også. Rodfrugter har først for nylig fået deres velfortjente status som en delikatesse, der bør indtage en stor plads i køkkenet og på tallerkenen.

Dyrkning og høst af rodfrugter

Rodfrugter er sprængfyldt med energirig næring. Det er nemt at dyrke gulerødder, rødbeder, pastinak, skorzonerrod, radiser og andre rodfrugter i køkkenhaven, vækstkasser eller potter. I forsommeren høstes de delikate første afgrøder, om sommeren og efteråret velsmagende, lidt større rødder, og om efteråret hentes de lagerbestandige rodfrugter for at fylde vinterforrådet op.


Lækkerier sprængfyldt med næring

Vi finder rodfrugter i mange forskellige planteslægter og familier. Arterne er ofte toårige, nogle gange flerårige, men vi dyrker dem som etårige, fordi en sæson er nok til at producere den gode rod. I naturen bruger rodfrugter deres anden sæson til at formere sig ved at sætte blomster og frø.

Mennesket har været meget snedigt i alle de tusinder af år, vi har høstet og spist rødder. Når rødderne vokser i den første sæson, samler de masser af energirige næringsstoffer for at sikre, at den to- eller flerårige plante bliver stærk nok til at overleve vinteren. Når vi høster og spiser det som en etårige, får vi lov til at sætte al den næring til livs.


Sådan sår og dyrker du rodfrugter

Langt de fleste rodfrugter sås direkte på friland, når jorden er varmet op. Læs altid specifikke dyrkningsanvisninger for hver enkelt sort vedrørende tid til såning, sådybde og række- og planteafstand. Når du sår rodfrugter, er det især vigtigt ikke at så for tæt, alternativt skal du tynde godt ud allerede tidligt, når planterne begynder at komme op. Hvis konkurrencen om pladsen under jorden er stor, når roden begynder at gro, kan den miste fart, som den ikke genfinder i løbet af sæsonen.


Hvordan ved jeg, hvornår jorden er varm?

Det siges, at engelske slotsgartnere havde et gammelt trick, der lød sådan her: Hvis du vil vide, hvornår du kan begynde at så, så tag bukserne af og sæt dig på jorden – hvis det føles ikke alt for ubehageligt, er jorden klar til brug. En mere tiltalende måde at mærke om jorden har sat sig, altså er varm nok til at så i, er at samle en håndfuld jord op og mase den rundt i hånden. Hvis jorden let smuldrer og ruller mellem fingrene, er den tørret op og blevet varm nok til at så i.


Rodfrugter dyrkes i muldrig og løs jord. Det er let at forstå i betragtning af, at jorden skal lade en rod gro, uden den skal kæmpe mod kraftig modstand. Gød jorden ordentligt om foråret, inden såning, med staldgødning fra hest eller ko. Har du kompostjord, vil det være en glimrende jordforbedring, men du bør også tilføre noget staldgødning for at hæve jordens næringsindhold rigtigt.


Gulerødder på række

Rodfrugter kan både dyrkes på friland og i dyrkningskasser eller pallekraver og store potter. Dyrker du i kasser eller potter, er det vigtigt at tænke på at have en dybde, der passer til den pågældende sort.

Lad os se nærmere på vores mest almindelige rodfrugter.

GULERØDDER Der er masser af gode, smukke og sjove sorter af gulerødder at vælge imellem. På vores breddegrader opdeler vi gulerødder i tidlige og sene sorter. Sommergulerødder kaldes dem, der vokser hurtigt og giver en tidlig, sprød høst. Sommergulerødder skal helst høstes, når de er klar - de har det ikke godt af at stå længe i jorden, og de egner sig heller ikke specielt godt til opbevaring. Så i flere omgange for adgang til spæde gulerødder hele sommeren. Efterårs- eller vintergulerødder vokser lidt langsommere og høstes først sidst på sommeren og om efteråret. Disse sorter kan forblive i jorden i lang tid, og når de først er høstet, kan de opbevares i flere måneder.

RADISER Såning af radiser er perfekt til de utålmodige. Frøene spirer på blot et par dage, og den første høst kan forventes allerede efter få uger. Radiser er et frisk produkt, der høstes og spises frisk og ikke med henblik på længere opbevaring. Så radiser i omgange hele sommeren, hvor du har plads og nyd godt af en lang høst.


Beskyt frøsåningen med fiberdug

Det er godt at beskytte såningen af rodfrugter med fiberdug i starten, dels for at øge varmen nær jorden og dels for at beskytte de små frøplanter mod skadedyr. Fiberdug slipper vand og lys igennem.

RØDBEDE Det er vigtigt ikke at så rødbeder for tidligt. Oplever frøene, at jorden er kold, bliver de stressede og sender en plante op, der hurtigt vil blomstre, eller går i stok, som man også siger. Vent derfor gerne lidt ekstra med især rødbeder til slutningen af maj, begyndelsen af juni. Bortset fra det er rødbeder nemme og sjove at dyrke. Når den grønne top kommer op, kan du høste et par blade hist og her og blande salaten i. Tag ikke for mange – bladene er nødvendige for at samle næring til rødderne. Når rødderne er vokset, høster man først sarte forårs-rødbeder og fortsætter så med at høste hele sommeren og et stykke ind i efteråret. Den sidste høst inden det fryser, er fremragende til opbevaring til vinterens behov.

PASTINAK Frø af pastinak kan spire lidt ujævnt, og generelt har de en dårligere spireevne end de fleste andre rodfrugter. Så derfor i klynger med flere frø og tynd ud, når du ser, hvor mange planter der kommer op. Du kan lade klyngerne vokse i temmelig lang tid og kun tynde ud, når små pastinakker er blevet dannet. Tynd ud og nyd de små, møre rødder som forårsgrøntsager. Lad én plante pr. klynge vokse videre til langt ind i efteråret, gerne indtil den første rigtige kulde, som giver pastinakken en sødere smag.

MAJROE Efter at være blevet lidt glemt, har majroerne fået en velfortjent renæssance. Majroer er nemme at dyrke. Skær lidt af den grønne top af og brug i salat. Gerne forskellige sorter og i et par omgange i løbet af sæsonen. Nogle sorter smager bedst, når de høstes, når roden er ung, mens andre kan blive i jorden i lang tid og også opbevares i en kortere periode om efteråret.

KINARADISE En slægtning til radisen finder vi i kinaradisen. Den bliver meget større og har en lidt skarpere smag end radisen. Radiser må ikke sås for tidligt, da det øger risikoen for, at de går i stok.

HAVREROD I mange lande, hvor der dyrkes havrerod i højere grad end her, ses den som en rigtig delikatesse, og kaldes nogle gange for en vegetarisk østers. Roden høstes sidst på efteråret, om vinteren eller endda i det tidlige forår efter såning. En god gang frost gør den fine smag endnu bedre. Bladene smager sødt og kan af og til høstes til at drysse over salaten.

SKORZONERROD En anden rod, der længe har haft status som en ægte delikatesse, er skorzonerrod eller aspargesrod, fordi den også kaldes fattigmandsasparges. Ligesom havreoden høstes aspargesrod sidst på efteråret, om vinteren eller endda i det tidlige forår efter såning.

KÅLROE Kålroe eller kålrabi kan sås direkte i maj-juni eller forkultiveres indendørs i marts-april. Høst tidligt for at nyde spæde rødder og derefter kontinuerligt hele sommeren. Lad kålrabirødderne stå til sent på efteråret, hvis de skal vinterlagres.

RODSELLERI For at have tid til at få pæne rødder, bør rodselleri forkultiveres indendørs tidligt på året, i februar-marts. Plant ud om foråret. Væksten er ofte meget kraftig, og bladene kan fra tid til anden høstes og spises som stangselleri. Gød lidt ekstra i løbet af sæsonen med hønsegødning eller nældevand.

RODPERSILLE Hvis du smager på bladene på en rodpersille, er det ikke svært at forstå valget af navn til denne letdyrkede rod. Både blade og rod har en tydelig smag af persille. Rødderne høstes så sent som muligt eller tidligt det følgende forår.


Så rodfrugter om efteråret

Mange rodfrugter kan sås sidst på efteråret eller i den tidlige vinter. Så begynder frøet at vokse tidligt i næste sæson, og du får en tidlig høst. Gode at så på denne måde er gulerod, rodpersille, skorzonerrod, havrerod og pastinak.


Rodfrugter næsten hele året rundt

For dem, der dyrker forskellige arter og sorter af rodfrugter, er der adgang til egne grøntsager stort set hele året rundt. I forsommeren er det tid til de spæde udgaver, om sommeren og efteråret nydes de voksende rødder, efterhånden som vi høster dem, og inden vinteren kan vi opbygge et lager, der holder i flere måneder. I køkkenet kan vi bruge rodfrugter friske, syltede, stegte, kogte, grillede og bagte. Det er ikke uden grund, at rodfrugter kan kaldes rigtige superfrugter.



Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gerne ud af vores viden. Her samler vi jordnære artikler om dyrkning og såning. Velkommen til Jordnært – tanker og tips til havevenner.

Ugens Frøsort

Symfoni af farve og liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever op til sit navn med en bemærkelsesværdig skønhed, hvor tætte tuer af stærkt blåviolette blomster år efter år sender kaskader af farve ud over stenpartier og mure. Denne lavtvoksende juvel er mere end bare et bunddække; når foråret indfinder sig forvandler den haven til et levende hav af farver, en fest for både øjet og havens summende bestøvere. Slægten Aubrietia er opkaldt efter den franske kunstner Claude Aubriet, og 'Cascade Blue' bærer hans navn med værdighed - som et levende maleri breder den sine blomstrende penselstrøg ud i haven. Plant den i grupper for at skabe en dramatisk effekt og lad den forvandle selv de mest kedelige hjørner til et levende kunstværk, hvor hver enkelt blomst spiller med i en symfoni af farve og liv.

Læs mere
En perle i haven

Som små bjerge rejser ‘Mountain Lady’ sig stolt i blomsterbedet og i græsplænen. De fine, runde blomster danner tætte klaser i toppen af stilken, med deres himmelblå bundfarve og en fin, snedækket top. Perlehyancinten har sin oprindelse i Mellemøsten og det sydøstlige Europa, hvor den vokser vildt på bjergskråninger og på enge. I haver har den været dyrket siden 1500-tallet og har ofte repræsenteret fornyelse og håb. 'Mountain Lady' er smuk at plante i grupper for at skabe en effektfuld farveplet i det grønne - eller at kombinere med andre forårsblomstrede løg. Uanset om den pryder et solrigt bed eller en krukke på terrassen, vil den byde på smuk og langvarig blomstring – en rigtig perle, der er værd at vente på.

Læs mere
Pistiller af guld

Det gyldengule safran er kendt for at være verdens dyreste krydderi, og kaldes også for ”ørkenens guld”. Men at du kan finde det hjemme i din egen baghave, og at ”guldminen” er en blomstrende krokus, vidste du måske ikke. At blomstens pistiller er kilden til dette værdifulde krydderi, er dog blot et af de spændende træk ved safrankrokussen. Et andet er, hvordan den overrasker ved at blomstre om efteråret. Pludselig er den der med sine yndige, lilla blomster i september og oktober. Det er som om, foråret kommer tilbage på besøg, netop som sommeren siger farvel. For havedyrkeren, der lægger sine løg af safrankrokus i sensommeren, venter en behagelig overraskelse, når blomstringen kommer allerede samme efterår. Hvorfor vente på noget så smukt som en blomst med sarte pistiller af guld?

Læs mere
En sommerdans

Fra den første knop viser sig, vækker Jomfru i det grønne nysgerrighed og forundring. En lysegrøn blomsterknop hviler i en krave af dildlignende løv. Når haven står i fuldt flor, åbner 'Miss Jekyll Rose' sine yndige, halvfyldte blomster i nuancer af hvid og rosa. Kronbladene ser ud, som om de er klippet ud af silkepapir. Over løvet danser udsprungne blomster, mens nye knopper ligger og venter i det grønne. Den vidunderlige blomstring fortsætter sommeren igennem, men her slutter forestillingen ikke. Efterhånden som efteråret går på hæld, dannes kunstfærdige, lysebrune frøkapsler understøttet af tørrede, fint fligede blade. 'Miss Jekyll Rose' danser kun i haven én sommer, men i tørrede buketter lever skønheden længe.

Læs mere

Artikler

Dyrk dine egne grøntsager i køkkenhaven

Drømmer du om at kunne gå ud i haven og hente ingredienser til en tre retters middag? Med sprøde grøntsager, som du ved er dyrket med kærlighed og helt økologisk uden giftstoffer? Måske skulle du overveje at lave din helt egen køkkenhave.

Læs mere
Dyrk agurker indenfor

En spændende trend er at dyrke spiselige afgrøder indendørs store dele af året. Her fortæller vi dig, hvordan du kan skabe grønne agurkegardiner og høste saftige frugter fra dine vindueskarme.

Læs mere
7 hurtige grøntsager

De spirer lystigt, de vokser hurtigt, og de smager så skønt. Når jorden er varmet op, er det tid til at så de grøntsager, der vil blive til sæsonens første, friske delikatesser.

Læs mere
Dyrk hydroponisk

Hydroponisk dyrkning er en spændende måde til hurtigt at skabe brugbart og velsmagende grønt indendørs uden jord, hele året rundt. Lad os se nærmere på, hvordan det fungerer.

Læs mere
2024-12-18
Hurtig levering, nemmere at få gratis fragt nu! Hvilket er godt, hvis du glemmer noget!
- Erika R
2024-12-11
Fik ikke at vide hvor varen kunne afhentes før jeg spurgte. Så var varen blevet sendt retur.
- Ulla C
2024-12-11
God og hurtig levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er meget tilfreds!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort set kun købt frø men har været meget glad for det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt virker
- Mika K
2024-12-05
Hurtig god levering, ikke plantet endnu
- Stig G
2024-12-05
Altid gode frø til tiden
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spændende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende at shoppe. Hurtig levering
- Annelie C
2024-12-05
Altid rart at se hvad der tilbydes. Frø fra Impecta er af god kvalitet, og de giver god hurtig levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadis på "nettet", mange tak 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og hurtig levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Meget godt udvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg er aldrig blevet skuffet, det føles godt at bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Hurtig levering
- Leif A
2024-12-05
Stort udvalg, gode priser og hurtig levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg købte meget af dig for omkring 20-30 år siden. Du har meget spændende frø, og jeg prøvede mange. Jeg købte blandt andet dem, der ville have omkring 25 grader for at kunne spire. Jeg eksperimenterede og fik en god idé, og den spirede og voksede fint!
- Ingela P
2024-12-05
Rigtig god og nem at købe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt i alle henseender, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og hurtig levering!
- Elisabeth N