Så här odlar du kronärtskocka

Sådan dyrker du artiskokker

Artiskokken opleves som lidt eksotisk blandt vores afgrøder i Norden. Ikke desto mindre har denne stilfulde delikatesse eksisteret i svenske køkkenhaver siden 1600-tallet. Artiskokken giver dine dyrkninger en spændende karakter, og lækre smagsoplevelser venter i køkkenet.

Ting at tænke over, når du dyrker artiskokker

  1. Forkultiver frøene tidligt på året.
  2. Plant på et lunt og solrigt sted.
  3. Dyrk i næringsrig, veldrænet jord.
  4. Høst artiskokken, lige før knoppen er ved at briste.
  5. Dæk planten ordentligt om vinteren.

Artiskok, Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen, er nært beslægtet med Kardon, Cynara cardunculus. Gruppenavnet Scolymus-gruppen, der er opkaldt efter artiskokkens videnskabelige navn, fortæller, at det er en kulturgruppe inden for arten kardon. Kardon har sin vilde oprindelse omkring Middelhavet, og der er artiskokken formentlig blevet forfinet for at få en variant med en større blomst og mindre aggressivt takkede blade.


Artiskok i blomsterbed eller køkkenhave

Artiskok er en flerårig plante, der i sit oprindelige miljø spreder sig hurtigt ved at dele sig hvert år. I Sverige kan artiskokken dyrkes som staude i de sydlige dele af landet og i de sydlige dele af Danmark, op til zone 3 på et beskyttet sted, mens avlere længere mod nord kan se den som en etårig køkken- eller prydplante.


Artiskokken passer både i blomsterbedet og i køkkenhaven.

I blomsterbedet kræver planten sin plads, men hvis der er plads, kan du lade artiskokken være karakterplanten i beplantningen. Lad knopperne springe helt ud og nyd lilla blomsterpragt i kæmpeformat.

Dyrker man artiskokker i køkkenhaven med det formål at nyde de sarte skældækkede knopper, høstes artiskokkerne lige inden de skal til at blomstre. Et tegn at gå efter er, at de nederste skæl begynder at vinkle udad fra knoppen.


9759 Artiskok Violet De Provence

Artiskok passer både i blomsterbed og køkkenhave.


Forkultiver artiskokker om vinteren

Artiskokker forkultiveres indendørs tidligt på året, allerede i januar eller februar kan frøene komme i jorden. Spiring sker normalt inden for et par uger. Så et par frø i hver potte og plant om i større potter, efterhånden som planternes rødder fylder potterne. Plant artiskokken ud i vækstområdet, når risikoen for frost er helt overstået.


Artiskok elsker sol

Med sin sydeuropæiske oprindelse elsker artiskokker varme og sol. Vælg et beskyttet og lyst sted at plante den. Der kræves meget energi for at udvikle hele denne voldsomme plante, så en næringsrig jord er vigtig. Forbedr jorden med kompost eller staldgødning før plantning og før hver sæson, hvis du dyrker artiskokken som staude. Hvis jorden er kompakt, kan du blande tørv i jorden for at skabe et luftigt miljø omkring rødderne.

Artiskokken sætter pris på et ukrudtsfrit miljø omkring planten. Dæk gerne jorden til med halm, græsafklip eller andet organisk materiale for at holde ukrudt væk. Det betyder også, at der løbende tilføres næring, da det organiske materiale nedbrydes af orme og andre små gavnlige smådyr i jorden.


Overvintring af artiskokker

Dyrker man artiskokker i de sydlige dele af Sverige og Danmark, er det værd at prøve at overvintre dem. Det vigtigste er at beskytte planten mod kulde og fugt ved vækstbunden, som er lige under jordoverfladen. Når artiskokken er visnet om efteråret, samler du noget jord omkring planten. Oven på jorden kan du lægge en plastikkasse, et bræt eller nogle tagsten, der beskytter mod vand, der regner lige ned i vækstbunden. Dæk derefter det hele med noget isoleringsmateriale, såsom blade, gran eller halm. Er vinteren mild og regnfuld, er det godt at løfte isoleringen lidt, så der kommer luft ned til jorden. Om foråret, når kulden aftager, fjernes vintersikringen.


9757 Cynara cardunculus Scolymus gr Green Globe

Artiskokken er klar til høst, når de nederste skæl begynder at krølle udad.


Høst og tilberedning af artiskokker

Hvis du dyrker artiskokker som køkkenplante og håber på at overvintre dem, er det en god idé ikke at høste artiskokker det første år. Lad i stedet planten samle kræfter til at overleve vinteren og dele sig i flere planter næste sæson. Dyrker du artiskokken som etårig, høster du selvfølgelig det år og glæder dig ekstra over de artiskokker, der kommer.

Artiskokken er klar til høst, når de nederste skæl begynder at krølle udad. Så er knoppen klar til at briste. Pluk den og vælg, hvordan du vil tilberede den. En klassiker er at koge artiskokken i saltet vand, indtil skæl eller blade falder af. Indersiden af bladene har en let kødfuld kant, der spises med smør, salt og citron. Inde i artiskokken er hjertet, som også nydes med salt, smør og citron.

En romersk delikatesse er at grille artiskokken, på grillen udenfor eller i ovnen.

Artiskokken kan bruges på mange måder i køkkenet – du skal bare eksperimentere. Vælger du i stedet at lade knoppen gå i blomst, kan du tage en lang stilk med en blomst med ind og lade den tørre, for ekstra skønhed.

Held og lykke med dine artiskokker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ugens Frøsort

Fest for insekterne

Når bierne skal til fest, drømmer de om pollen og nektar på menuen. Lad os invitere dem ved at skabe plads til enkle, åbne blomster, der byder insekter velkommen til at slå sig ned og nyde et festligt måltid. I samme øjeblik opstår naturens magi, når blomsterne bliver bestøvet, og livets cyklus fortsætter. Blomsterblandingen 'Bivækst' giver dig et komplet festkoncept for bier og andre bestøvere. Frøene vil vokse sig store til en skøn blanding af sommerblomster med hjulkrone, kornblomst, ridderspore, hørblomst og mange andre af vores smukkeste etårige blomster. Under blomsternes beskyttelse kan en skål med vand med en lille sten i midten give de små flyvende, summende væsener en oase til hvile, afkøling og en forfriskende slurk at drikke, før de flyver videre til næste festmåltid.

Læs mere
Fest for humlebier

Så længe den gyldne løvemund 'Rocket Golden' ikke har nogen bestøvende gæster på besøg, holder den sine blomster lukkede. Inde i den lækre hule af blade lokker pollen og nektar til sommerfest. En lille bi flyver forbi og banker forsigtigt på, men bliver ikke lukket ind. Nu lander i stedet en buttet humlebi ved løvens mund, som gæstfrit åbner sig. Vel inde, tumler humlebien rundt, indtil den igen vælter ud af blomsten med luftige pollenbukser på de små ben. Det kræver en vis kraft at åbne løvemundsblomsten op, hvilket gør adgang til den lækre pollen eksklusiv for humlebier og tungere bier. Så din 'Rocket Golden' indendørs om foråret, plant den ud i store klynger i blomsterbedet eller krukker og inviter humlebierne til fest.

Læs mere
Krydret elegance

For dig, der endnu ikke har prøvet sareptasennep 'Crimson Red', venter en dejlig opdagelse. Hvis den elegante peberagtige og krydrede aroma skulle beskrives med en farve, ville den sandsynligvis være dyb rød, ligesom farven på de smukke fligede blade hos 'Crimson Red'. Smagen er netop krydret - uden at være påtrængende, men oplevelsen i ganen er mild på trods af intensiteten. Når du først har opdaget en grøntsag, der både er let at dyrke, sund og lækker, ville det så ikke være ren lykke at have adgang til den hele tiden? Med 'Crimson Red' finder du netop lykken, da denne velsmagende sareptasennep kan høstes året rundt. Dyrk den udendørs om sommeren og i vindueskarmen, når kulden kommer - så er du altid sikret en elegant farve og god smag til alle dine salater.

Læs mere
Barnlig planteglæde

Radisen er en finurlig, lille grøntsag. Frøene når knap at blive dækket med jord, før spirerne vækkes til live indeni. Den utålmodige kan glæde sig over, hvor hurtigt de små, grønne spirer trænger frem i lyset, og fra de første blade er radiserne fyldt med stærke smagsnuancer. Små, runde rødder udvikler sig hurtigt lige under jordoverfladen, og snart stikker den øverste del op over jorden som en lille ø i havet. Når frøene er fra radisen ’Easter Egg’, farves bedet af små øer i rød, gul, hvid, rosa og purpur. Træk et helt bundt op, og føl, hvordan den barnlige glæde ved at dyrke bliver vækket af de fantasifulde rødder i forskellige farver. Charmerende ’Easter Egg’ vækker også haveglæden hos unge gartnere – dyrk radiserne sammen med børn i køkkenhaven, krukker og plantekasser, så kan I høste farvestrålende radiser sommeren lang.

Læs mere
4.6/5 (9139)
2024-05-18
Har ikke modtaget alt
- Marianne T
2024-05-18
Super kort levering
- Christina K
2024-05-18
Godt sortiment! Hurtig levering!
- Anneli C
2024-05-17
Lev godt og hurtigt
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Super tilfreds. Kan ikke blive bedre.
- Irene L
2024-05-17
Fin service.
- Thomas L
2024-05-17
Meget tilfreds med levering og frø der nu spirer herhjemme.
- Viktoria N
2024-05-17
Er en tilfreds kunde. Et stort udvalg af forskellige frø.
- Kerstin J
2024-05-16
Glat e-handelssalg på alle måder; god kommunikation, hurtig forsendelse, fremragende kvalitetsprodukter og et alsidigt udvalg.
- Anita J
2024-05-16
Frøene kom hurtigt og kvaliteten var god.
- Tiina V
2024-05-16
super nem super service
- Palli L
2024-05-16
Stort udvalg og hurtig levering!
- Monica N
2024-05-16
Fantastiske produkter og service!
- Yvette A
2024-05-16
Jeg var meget glad!
- Ralf D
2024-05-16
Pålidelig, frøene rejste godt til Finland.
- Anna N
2024-05-16
gerne have et bredere udvalg af økologiske frø generelt, men grøntsagsfrø i særdeleshed
- Trine D
2024-05-16
Leveringen af ordrerne fungerer glimrende og frøenes spiring er rigtig god.
- Taina M
2024-05-16
Jeg er museumsgartner, og jeg sætter pris på mange frøs historie og herkomst
- Aaja P
2024-05-15
Meget tilfreds med priser og hurtig levering.
- Adib R
2024-05-15
Hjemmesiden jeres er super god med billeder og informationer om alting.
- Svend M
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk