Fastkogende kartofler, tidlige og gode til opbevaring. Franske gourmetkartofler med en lækker frisk smag af helt nye kartofler; er meget brugt af anerkendte kokke. Glatte, tydeligt aflange knolde med meget tynd, gul skræl. Den gode forårsfriske smag forbliver selv efter opbevaring. Fremragende til kogning, puré, stegning og bagning. Tilberedes bedst uskrællet, gerne som ristede kartoffelbåde. Hvide blomster. Kræftimmun.
Sådan fordyrker du kartofler:
Hvis du vil have en tidligere og større høst, kan læggekartoflerne forspires 3 til 5 uger før udplantning. Læg kartoflerne i en æggebakke eller i en anden bakke og stil dem lyst ved stuetemperatur. Efter nogen tid dannes der buttede spirer. Du kan også forspire ved at fylde jord i bunden af en plantebakke og lægge kartoflerne oven på jorden. Så dannes der spirer opad og små rødder nedad.Læggekartoflerne kan udplantes i bedet, når jordtemperaturen er over 8 grader. Det vil typisk sige fra midten af april i det sydlige Skandinavien og fra midten af maj i nord. Løsn jorden og fjern ukrudt inden udplantning. Plant kartoflerne 5-8 cm nede i jorden med spirerne opad, med 20-35 cm mellem hver kartoffel og en rækkeafstand på 50-70 cm. Vand jævnligt, kartoflerne må ikke tørre ud. Hyp, når planten er ca. 10 cm høj, ved at skubbe (hyppe) jord op i en vold omkring den grønne top. Hyp en eller to gange mere i løbet af væksten. Du kan begynde at høste efter 2-3 måneder afhængigt af sort og af, om du har forspiret. Ofte blomstrer planten, før kartoflerne er klar til høst. Skrab lidt jord væk omkring planten og se, om kartoflerne har den ønskede størrelse, inden du graver planten op. Høst kartofler, efterhånden som du skal spise dem. Hvis du vil gemme nogle af kartoflerne til opbevaring, kan du klippe den grønne top af på nogle planter. Lad derefter kartoflerne blive i jorden i to til tre uger til. Kartoflerne danner så en tykkere skræl, hvilket øger holdbarheden.