Dyrk dine egne grøntsager i køkkenhaven
3 tips til såning af grøntsager i køkkenhaven:
- Så dine grøntsagsfrø i løs og næringsrig jord.
- Fjern ukrudt fra jorden.
- Vand jorden inden såning og hold den fugtig, indtil frøene er spiret.
Vælg den rette placering
En vellykket dyrkning begynder altid med grundig forberedelse. Vælg en solrig og åben plads, gerne synlig, da grøntsager er mindst lige så smukke, som de mest velplanlagte blomsterbede. Mål området ud, marker det med snore eller ved at tegne linjer med mel. Formen kan være lige med rette vinkler eller du kan gøre noget helt andet. Hvad med at lave den rund eller som en halvmåne? Kun din fantasi sætter grænser. Begynd gerne med et lille område, der kan vokse, så det ikke føles overvældende, når du lige starter.
Hvis området er græsplæne, skal du starte med at fjerne græstørven. En skarp spade, en greb og en trillebør er alt, hvad der er brug for. Fjern et stykke ad gangen, og husk at rose dig selv for alt det, du allerede har gjort, så bliver arbejdet lettere undervejs.
Når græsset er væk, er det en god idé at rive jorden igen og fjerne rødder og lignende, der har vist sig. Det gør det meget nemmere at rense området for ukrudt senere. Dette kan du gøre når som helst i sæsonen. Hvis du ikke nåede det i foråret, fungerer det lige så godt at gøre om sommeren eller i efteråret.
Lav en plan for køkkenhaven
Når du har brug for et hvil fra gravearbejdet, så udnyt den fortjente kaffepause til at lægge en plan. Tegn din kommende køkkenhave, gerne i en notesbog, som du kan gemme, da hukommelsen jo nogle gange kan svigte, og det er godt at vide, hvad der er blevet dyrket hvor til næste år. Hvis jorden er flad, anbefaler vi bede, der er 120 cm brede, så du kan nå det hele fra gangstierne. Når du har lavet dine køkkenhavebede klar, må du ikke gå på jorden igen, nogensinde.
Stierne rundt om bedet bør være mindst 40 cm brede, så de er nemme at gå på. For pæne stier og for at holde ukrudtet væk mellem rækkerne, kan du dække dem med savsmuld eller bark.
Selvom du måske har valgt en anden form på din køkkenhave, er det altid en god idé at lave bede, der kan nås fra alle sider. Flade trædesten til at stå på er både stilfuldt og praktisk. Skriv ned, hvilke grøntsager du vil dyrke, og hvor de skal vokse. Glem ikke at planlægge nogle spiselige blomster, der tiltrækker bestøvere til dine afgrøder. Morgenfruer, karse og tagetes er for eksempel meget smukke sammen med kål, salat og dild.
Næring til jorden
Før såning og plantning skal jorden have lidt ekstra kærlighed. Kærlighed til jorden er gødning og kompost. Kogødning fås i poser, men naboens tørrede hestemøg er mindst lige så godt. Vend gødning og kompost ned i jorden før plantning og såning. De forskellige plantesorter har forskellige næringsbehov. Tilføj mere der, hvor der skal være kål, porrer og persille, mens kartofler, gulerødder, løg og salat ikke kræver så meget.
Forberedelse til såning
Nu skal der rives. Fjern glemt ukrudt og større sten. Jorden i bedet skal være jævn og glat. Lav derefter sårækker med riven, en stram snor er mere pålidelig at måle efter end øjemål, men det afhænger af, hvor nøjagtig du vil være. Vand i rillen, så jorden er fugtig inden såning. Rodfrugter som gulerødder, pastinakker, radiser, rødbeder og majroer sås i rækker. Så gerne med god afstand, så der vil være mindre udtynding.
Bladgrøntsager som salat, spinat, dild, bladbede og flere kan også sås i bredt mønster. Træk forsigtigt jorden tilbage over frøene og tryk den ned med riven.
Efter såning kommer ventetiden. Men ukrudtet venter sjældent! I begyndelsen, når de små planter begynder at vise sig, er det vigtigt at fjerne ukrudt. Vand, hvis vejret er varmt og tørt. Når planterne begynder at få flere blade, er det tid til at tilføje græsafklip fra græsslåningen som jorddække ved de små planter. Græsafklip er genialt i køkkenhaven. Det bremser ukrudt, tilfører plantenæring og holder jorden fugtig. Læg ikke for meget på, især hvis du har mange snegle i din have. Et tynd lag, lidt ad gangen, er bedre.
Alternativer i køkkenhaven
For at komme godt i gang med dyrkningssæsonen, kan man vinde meget ved at forspire de planter, der har brug for lang vækstsæson. Kål og porrer kan du så indendørs i frøbakker, før de plantes ud i køkkenhaven, når jorden er lun og klar.
Salat, persille og endda rødbeder kan forspires indendørs for at få en tidlig høst. Desuden er det lettere at holde bedene fri for ukrudt, når det er små planter, der er nemme at se, som plantes ud - fremfor de små spirer, der selv bryder igennem jordoverfladen og sommetider kan forveksles med ukrudt.
Alternativer i køkkenhaven
For dem, der har rigtig tung lerjord i haven, mange sten eller har svært ved at bøje sig ned, kan højbede med plantekasser og potter være et alternativ til gravearbejdet på friland. Dæk jorden med pap under kasserne og fyld op med jord. Økologisk grøntsagsjord eller økologisk plantejord blandet med kogødning er det bedste. Placér plantekasserne, så de er let tilgængelige fra alle sider. Her kan du også lege med formerne for at give haven et personligt præg.
Afgrøder, der er gode at begynde med i køkkenhaven:
Radiser kan sås i flere omgange hele sommeren. Så gerne flere forskellige sorter.
Majroer vokser hurtigt og kan høstes tidligt.
Spinat kan sås tidligt om foråret og i sensommeren og tidlig efterår. I juli går de ofte i blomst.
Grønkål og palmekål kan høstes gradvist og stå i haven indtil jul.
Bladbede er let at dyrke og smuk! Selv stilken kan spises let kogt med smør.
Salat kan sås i flere forskellige sorter hele sommeren.
Vintersalat er blevet dyrket i hele Europa i flere hundrede år. Den kan tåle en del frost, og kan dyrkes under afdækning eller i drivhuset hele vinteren.
Bønner er smukke, sunde og giver stor høst. Høje bønner kræver støtte, mens lave kan klare sig uden. Så dem ikke for tidligt!
Sukkerærtert och brytsockerärt er børnenes favoritter og både smukke, sunde og velsmagende.
Gulerod ommeren er ikke fuldendt uden en nyoptrukket gulerod, der tørres af i græsset, inden den nydes stående. Dyrk sommergulerødder i regnbuefarver og mere fyldige vintergulerødder til opbevaring.
Pastinak er god som ovnbagt delikatesse og i supper. Den tager lidt tid at dyrke, men er det hele værd.
Dild er uundværlig i sommeretter. Hold jorden fugtig, så planterne er bedre beskyttet mod sygdom.
Rødbeder findes i mange variationer: flade, aflange, stribede og gule.
Squash kræver plads, men et par planter kan forsyne hele kvarteret. De kan lide varme, vand og næring.