Pas dine afgrøder
Pas og plej dine afgrøder i blomsterbede og køkkenhave
- Forebyg og fjern ukrudt
- Dækafgrøder
- Tynd ud i køkkenhaven
- Vand dine afgrøder
- Gød dine afgrøder
Forebyg og fjern ukrudt
Lugning behøver ikke være et kedeligt evighedsjob, men kan blive en naturlig del af den daglige pleje af afgrøder og blomsterbede. Det første du bør gøre er at forebygge ukrudtet, så den store invasion udebliver. Her er nogle tips til, hvordan du gør det:
Plant bunddække i blomsterbedet
Bunddække er lave planter, der breder sig ud over jorden og danner tætte tæpper. Plant bunddækkende planter i blomsterbedet mellem buske og stauder for at skabe et smukt nederste lag i beplantningen, der holder ukrudt væk og holder på fugten i jorden. Eksempler på bunddækkeplanter til solrige steder er gul stenurt, Sedum acre, hvid kalkkarse, Arabis caucasica og gipsurt, Gypsophila cerastioides. I skyggen trives bunddække som hasselurt, Asarum europaeum, skovmærke, Galium odoratum og skumblomst, Tiarella wherryi.
Dækafgrøder i køkkenhaven
Mellem rækkerne i køkkenhaven skyder det energiske ukrudt op, så snart du vender ryggen til. En glimrende måde at stoppe det på er at dække jorden med organisk materiale – som halm, græsafklip, små kviste, brændenælder (uden rødder) eller andet fra naturen. Resultatet er, at ukrudtet holdes tilbage, fugten bliver længere i jorden, og orme og andre gavnlige insekter, der lever i jorden, får mad og organisk materiale, de kan nedbryde til muld.
Dæk jorden med organisk materiale for at holde ukrudt i skak.
Lug ofte og i tilstrækkeligt omfang
Efter forebyggende tiltag holdes ukrudtet betydeligt tilbage, men en del finder stadig vej, ikke mindst det, der spreder sig oppefra med frø. Gør lugning af ukrudt til en naturlig del af dine runder i haven. Medbring en spand og en lille rive eller kultivator og løsn jorden hist og her, mens du trækker ukrudt op. Du kan også tage en spand god pottejord, kompostjord eller kogødning med, som du hælder ud på de steder, hvor du har trukket ukrudt op. Ukrudtsrødder suger en masse næring fra jorden, og ved at tilføre lidt jord eller kompost efter rydning forbedrer man løbende jorden.
Ukrudt er naturens kvikfix
Naturen stræber altid efter at dække bar jord - jord, der er blotlagt, tørrer ud og risikerer at blæse væk. Derfor sørger naturen altid for at sprede vegetation på tomme flader, og det sker hurtigst med hurtigt voksende ukrudt. Det er netop derfor, vi skal dække al jorden i blomsterbede og dyrkninger med det, vi gerne vil dyrke der, inden ukrudtet flytter ind.
Tynd ud i køkkenhaven
Det er nemt at så for tæt – ikke mindst af sorter, der har bittesmå frø, der nogle gange lander i hele kolonier i jorden, uanset hvor forsigtig man er, når man sår. Tjek dyrkningsvejledningen for hver enkelt sort for afstanden mellem planterne og tynd evt. ud, når de er vokset lidt. Du skal muligvis udtynde et par gange, før afstandene er rigtige. Hvis planterne står for tæt, vil de ikke udvikle sig til deres fulde størrelse.
Udtynding behøver ikke at betyde, at man smider væk. Når du tynder ud i fx radiser eller majroer, kan du drysse de små rensede planter ud over salaten som et sprødt forårskrydderi.
Ikke alt skal tyndes ud – bladgrøntsager kan sås bredt og få lov til at vokse tæt, fordi bladene høstes unge og spæde. Efterhånden som du høster, finder nye blade vej op i lyset.
Bladgrønt og pluksalat må gerne vokse tæt.
Vand dine afgrøder
Stille regn om natten er enhver avlers drøm. Når der ikke kommer vand fra himlen, skal vi vande køkkenhaver og nyplantede blomsterbede. Vand giver bogstaveligt talt afgrøderne liv – rødderne udvikler sig som de skal og bliver en effektiv kanal for transport af vand og næringsstoffer op i planten. Tørre planter bliver lettere ramt af sygdomme og skadedyr, og ved spiselige afgrøder bliver smagen dårligere. Vi skal dog vande med respekt, fordi vand er en naturressource, som vi ikke skal tage for givet.
Gød dine afgrøder
Stauder behøver ikke ekstra gødskning i løbet af sæsonen, men kan nøjes med den jordforbedring, man laver om foråret.
I løbet af sommeren er det sommerblomster og grøntsager, der har brug for supplerende gødskning. De lægger meget energi i deres intensive blomstring eller produktion af spiselige rødder og frugter, hvilket får jorden til at miste sit næringsindhold. Du kan tilføje næring i vækstsæsonen på forskellige måder:
- Vand med flydende gødning. Vælg en organisk gødning, der blandes i vand og tilsættes dine afgrøder, samtidig med du vander.
- Strø hønsepellets ud. Hønsegødning giver et hurtigt og effektivt energiboost til jorden og tilsættes nemmest som tørrede piller. Spred ud i køkkenhaven i højsommeren, og inden du laver nye frøsåninger.
- Gød med kompost eller staldgødning. Hvis du høster meget i køkkenhaven, fjernes meget jord. Så kan det være godt at tilføre gødning, der også øger humusindholdet i jorden. Brug din egen kompost, staldgødning eller kogødning i sække.
- Dækafgrøder. At dække jorden mellem rækkerne i køkkenhaven med halm, græsafklip eller andet organisk stof holder ikke kun ukrudtet væk og fugten fast, men øger også, om end langsomt, jordens næringsindhold.
Pas og plej planterne efter behov
Efterhånden som du får erfaring med dyrkning, bliver du klogere på forskellige planters behov og kan med tiden passe og pleje dine blomsterbede og grøntsager lidt, som du selv ønsker det. Som nybegynder er det sværeste ikke at udføre forskellige arbejdsopgaver, men at vide, hvad der skal gøres og hvornår. I dine første sæsoner som avler er det derfor godt at læse om hver enkelt sort, du dyrker, for at finde ud af, om planten har brug for noget særligt for at udvikle sig optimalt. Eksempler på havesysler, som sommeren byder dig som avler, er:
- Binde op: Planter, der skyder i højden, skal kunne klatre og bindes op ad noget. Hvis du dyrker en klamrende eller klatrende plante, er det godt at finde ud af, hvor høj den bliver, og om den klatrer af sig selv eller skal støttes og bindes op.
- Støtte: Planter, der ikke klatrer, men stadig bliver høje, kan have brug for støtte for at forhindre dem i at knække, især når blomstringen begynder. Pæon, ridderspore og stokrose er eksempler på planter, der bør tilbydes støtte i god tid før blomstringen.
- Hyppe: Nogle afgrøder, såsom asparges, kartofler og porrer, skal hyppes for at opnå den ønskede farve og tekstur.
- Toppe: Unge planter skal muligvis toppes (klippes af i toppen) for at give dem mulighed for at forgrene sig og blive tætte og buskede.
- Knibe: Høje sorter af tomater knibes, så planten bruger sin energi på at producere tomater i stedet for nye stængler og bladmasse. Sideskuddene sidder i vinklen mellem stammen og sidegrenene. Disse skud knibes af.
Det lille sideskud, der kommer i vinklen mellem stilken og sidegrenen, knibes af, så den ikke stjæler energi fra planten.
Pas, plej, klip og nyd livet
Det sidste punkt i sommerens små arbejdsopgaver kræver et kapitel for sig selv. Udstyr dig selv med en god sekatør og oplev, hvor afslappende det er at slentre rundt i haven og klippe lidt her og rydde lidt op der. Skær færdigblomstrede knopper af på sommerblomsterne for at gøre plads til nye; skær beskadigede grene af rosen; klip staudernes blomsterstilke, der har blomstret færdig, af, så der kan dannes en ny omgang knopper; nip blade fra rødbeder, majroer og andre rodfrugter af og bland dem i aftenens salat og klip en buket blomster til at tage med ind, når du afslutter din dag i haven.
Dyrk med Impecta
Nu er det tid til at tjekke, hvordan Impectas frø klarer sig. Følg os, og du vil se, hvordan vi gør det, hvilket tilbehør vi bruger, og hvordan vi håndterer frøene i Dyrk med Impecta.