Safrankrokus - sådan dyrker du den
Safrankrokus - fra plantning til høst
- Plant i sensommeren.
- Vand i efteråret.
- Høst pistillerne, når blomsten er sprunget helt ud.
Dyrk safrankrokus på friland
Safrankrokus trives i tør jord og foretrækker kolde vintre og varme somre. I de sydlige dele af landet kan du dyrke safrankrokus direkte i ordentlig veldrænet jord på et solrigt sted. Da safrankrokus blomstrer om efteråret, er det godt at vælge et sted i haven, hvor du skal opholde dig i den tid, så du ikke går glip af den smukke blomstring. Grav løgene ned i sensommeren eller det tidlige efterår og glæd dig til at se blomster allerede det første år.
Dyrk safrankrokus i potter
Safrankrokus kan dyrkes i potter i hele Skandinavien. Bland gerne lidt sand eller grus i almindelig plantejord for god dræning. Safrankrokus vil absolut ikke stå og være våd.
Plant løgene ganske tæt i potten for at få flot blomstring allerede det første år. Du skal dog huske på, at løgene formerer sig, så du skal muligvis tynde dem ud i næste sæson. Så kan du give nogle løg til dine avlervenner eller plante safrankrokus i flere potter. Plant løgene omkring 10 cm dybt i potten. Vand efter plantning.
Vanding af safrankrokus
I vækstsæsonen om efteråret ønsker safrankrokus vand. Vand, hvis det ikke regner, eller hvis du dyrker i krukker, der er under tag. I løbet af vinteren er der ikke brug for vand, men så stiller du potterne tørt og koldt. Vand sparsomt om foråret. Om sommeren hviler løget og ønsker derfor varme og tørhed; så ingen vand. Om efteråret er det tid til at vande igen for at vække løget.
Høst safran
Når du har nydt blomstringen, og krokusens blomst har åbnet sig helt, er det tid til at høste din safran. Sådan gør du:
- Klip blomsterne af.
- Åbn dem forsigtigt.
- Tag de tre pistiller ud og lad dem tørre et par dage på køkkenrulle.
- Når pistillerne er tørret, læg din hjemmedyrkede safran i en tør, mørk krukke.
Du vil ikke kunne krydre den store julekage med din egen safran i første omgang. Der kræves mellem 100 og 200 blomster til 1 gram safran. Men måske får du nok til et par boller eller til at krydre en ret. Den store glæde ligger i selve dyrkningen, i blomsternes skønhed om efteråret og følelsen af at kunne høste bare lidt af dette fantastiske krydderi.