Den fantastiske løgslægt
Lær løgene at kende
I den store løgslægt, Allium, finder vi vores mest elskede løg til madlavning som gule løg, rødløg og porrer. Her kan du også finde de trendy ramsløg, de uundværlige purløg og de dekorative løgkugler. Dyrk løg og nyd rig høst, smukke blomster og fantastiske smagsoplevelser.
Løgslægten, Allium, hører til amaryllis-plantefamilien, Amaryllidaceae. Slægten er stor, hertil regnes op mod 700 arter i dag. Nogle få arter af løg vokser vildt i Sverige - den mest kendte af disse purløg, Allium schoenoprasum og ramsløg, Allium ursinum.
Løg som grøntsagsart har betydet meget for mennesket gennem tiderne. I romertiden blev løg dyrket i såkaldte løghaver, der blev passet af specielle løggartnere. Vigtigheden af løg er ikke svær at forstå, når man tænker på, hvilket letdyrket, nyttigt og ekstremt smart pakket fødevareprodukt det er. Den spiselige rodknold vokser i læ lige under jordoverfladen og efter høst og tørring holder løget sig længe takket være skallen, der beskytter mod fugt og stød. Naturen har ordnet det hele for os, da den skabte løget. I Kogekunsten som videnskab og kunst (1896) af lægen og forfatteren Charles Emil Hagdahl hedder det:
"Løgets historie går helt tilbage til den grå oldtid. Folkeslag har tillagt det vidunderlige egenskaber: med det har de udøvet trolddom og udført mirakler"
Vi tror måske ikke på trolddom og mirakler i dag, men vi kan blive enige om, at løg er en fantastisk plante. I Allium-slægten finder vi arter, der dyrkes for løgenes skyld, andre, der primært dyrkes for de gode blade, og nogle, der er højt værdsatte prydplanter.
Løg, der dyrkes for løgets skyld
En af de mest kendte løgarter til køkkendyrkning er Allium cepa, som ofte omtales som madløg på svensk. Her finder vi sorter som gule løg, rødløg, skalotteløg, sølvløg og sylteløg.
Hvad er selve løget?
Det løg, der udvikler sig lige under jordoverfladen, består først af en løgstængel. Fra løgstænglen vokser løgtoppen eller bladene over jorden, og rødderne udvikler sig for at gå ned i jorden. I løbet af sæsonen dannes såkaldte lågblade eller løgblade på oversiden af løgstammen. Disse blade samler vand og næringsstoffer og lægger sig oven på hinanden for at danne det løg, vi høster og spiser. På ydersiden af de yderste løgblade er løgskæl, eller skallen, som skaber beskyttelse mod stød og udtørring.
Blandt vores spiseløg er der også hvidløg, som hører til sin egen art kaldet Allium sativum. Hvidløg består af flere små fed omgivet af hvide løgskæl.
Forskellige typer madløg og hvidløg har en meget bred vifte af anvendelser i madlavningen. De kan spises friske, stegte, bagte, syltede og tørrede. Fælles for dem alle er, at de forstærker smagen af maden og er lige så meget et krydderi som en nærende, super brugbar ingrediens.
Madløg og hvidløg er toårige planter. Vi dyrker dem dog som etårige grøntsagsarter, fordi vi høster løgene i den første sæson. Skulle de blive i jorden, blomstrer de i år to og vil så ikke længere være velsmagende.
Løg, der dyrkes for bladenes skyld
I alliumslægten findes der også en del arter og sorter, der ikke danner løg, men dem dyrker vi for at spise delene over jorden.
Purløg, Allium schoenoprasum, og kinesisk purløg, Allium tuberosum, er flerårige arter, der dyrkes som krydderurter, hvor både stængler og blomster er gode at bruge. Purløg er mild og pebret og har lilla blomster, mens kinesisk purløg smager som hvidløg og har hvide blomster.
Porrer, Allium ampeloprasum og forårsløg, Allium fistulosum, er etårige grøntsagsarter. Lige over jorden dannes en skællende hvid, eller i nogle sorter lyserød, bund, hvorfra den grønne, mere eller mindre kraftige stængel kommer op. Porrer og forårsløg bruges friske i salater eller tilberedes i alle former for madlavning.
Salatløg eller forårsløg – endnu en måde at bruge løg på
Salatløg er det svenske navn for en art af løg (pibeløg), Allium fistulosum, men også et navn for en måde at bruge løg på generelt. Det, der er meningen, er at høste og spise delene over jorden selv på sorter, der danner løg og normalt dyrkes for løgenes skyld. For eksempel kan vi høste gule løg, hvidløg og skalotteløg som forårsløg ved at klippe den velsmagende løgtop af og spise det, når det er ungt og sprødt. Hvis vi også vil høste selve løget, er det vigtigt ikke at tage for meget af løgtoppen, da det er essentielt for, at løget færdigudvikles og fyldes med næring.
Pibeløg, Allium fistulosum, er et flerårigt løg med hule stængler, ligesom purløg men meget større. Blomsterne er hvide. Hele planten er lækker at spise rå eller brugt i madlavning. Purløg er også smuk at dyrke som prydplante. Der findes en etårig sort af pibeløg, 'Evergreen' som også kaldes salatporre. Den danner en lille rund løgform i bunden, så kommer der en hvid skældel og ovenpå den de rørformede pibeløgsstængler. Alle dele bruges friske eller i madlavning.
Ramsløg, Allium ursinum, er en flerårig vildtvoksende gammel klosterart, der har oplevet et opsving i dyrkningen i de senere år. Bladene bruges som krydderi i madlavning eller i suppe. Ramsløg spreder en tydelig løgduft omkring sig, hvor den vokser.
Løg som en grøntsag
Løg er ud over slægten løg, Allium, betegnelsen for den underjordiske, kugleformede plantedel, der forekommer i mange andre slægter end løgslægten, for eksempel klokkeliljeslægten, tulipanslægten, narcisselægten og forårsløgslægten. .
Løg, der dyrkes for skønhedens skyld
Inden for alliumslægten findes en række flerårige arter, der dyrkes for deres store prydværdi. Disse egner sig ikke som grøntsagsarter. Når vi taler om løg fra alliumslægten, der dyrkes for skønhedens skyld, bruges ordet allium ofte på svensk og dansk. Mest brugt i parker og haver er de store, meget elegante løgkugler i lilla, pink og hvid med høje, robuste stængler, for eksempel allium F1 'Quattro', allium 'Ambassador' og allium 'Globemaster'. En god ting at huske på, når man dyrker allium eller prydløg, er, at i mange sorter visner bladene, når blomsterne blomstrer. Dyrk derfor allium i et blomsterbed med lidt lavere naboer, der spreder deres løv rundt og skjuler de visne alliumblade.
Der er også mange arter, der har svenske og danske navne, såsom det rosa-lilla prærieløg, Allium cernuum, det lilla middelhavsprydløg, Allium sphaerocephalon, det gulblomstrende guldløg, Allium moly og det hvidrosa duftløg, Allium ramosum.
Dyrk dine egne løg
Det er enkelt og givende at dyrke løg selv, både som grøntsagsart og for skønhedens skyld. Løgplanter er også nemme at passe, og høstede løg kan opbevares i lang tid.