Dyrk squash og græskar
Sådan dyrker man squash og græskar
- Squash og græskar er forskellige sorter af den samme plante.
- Squash og græskar er meget nemme at dyrke.
- Fordyrk squash og græskar indendørs om foråret.
- Dyrk squash og græskar på friland eller i dyrkningskasser.
- Squash og græskar giver stor høst.
Squash er blevet dyrket i Amerika siden oldtiden. Frø, der går 12.000 år tilbage, er blevet fundet i huler i Ecuador. I lang tid var squash sammen med bønner og majs en basisfødevare i landene i Mellemamerika og i Mexico. Navnet 'squash' kommer fra et af de såkaldte Algonquin-sprog, der tales af urbefolkningen i Amerika og Canada. Betydningen af ordet 'squash' er 'spis frisk' eller 'spis rå'.
Græskarslægten vokser
Da opdagelsesrejsende i det 16. århundrede kom tilbage til Europa fra den nye verden, havde de frø med sig fra en grøntsag, som de forstod var både nyttig og med en rig høst, nemlig squashen. Da den globalt blev mere og mere populær både i dyrkning og madlavning, steg antallet af arter og frem for alt sorter inden for hver art. Forskellige steder i verden fik de forskellige navne og blev grupperet efter, hvordan de voksede, hvordan de så ud, hvordan de blev brugt og efter lokale sprog og dialekter. Et eller andet sted hen ad vejen dukkede udtrykket græskar op for visse sorter squash. Navnet 'græskar' siges at komme fra det græske pepon, som betyder 'stor melon' eller 'moden'. Også på latin finder vi pepo for 'melon'. På dette tidspunkt kan vi derfor forestille os, at sorter af squash, der lignede meloner, havde udviklet sig, og disse fik navnet græskar.
Der opstod en stor og noget rodet slægt, som fik det videnskabelige navn Cucurbita, græskarslægten på dansk. Græskarslægten er en del af den store familie af agurkeplanter, Cucurbitaceae. Det er interessant for os i Sverige at se nærmere på tre arter fra græskarslægten, der samler de sorter, vi dyrker: Cucurbita maxima, Cucurbita pepo og Cucurbita moschata.
Hvad er sommersquash og vintersquash?
For at gøre det endnu mere rodet kaldes græskar og squash ofte for enten sommer- eller vintersquash. Betegnelserne kan ses som en yderligere gruppering eller beskrivelse, der refererer til høst og opbevaring. Sommersquash høstes i løbet af sommeren og kan spises frisk eller kogt. Skallen er forholdsvis blød, og langtidsopbevaring anbefales ikke. Vintergræskar høstes i sensommeren og efteråret, når et kraftigt skind er modnet, og kødet er tørret lidt, så det kan opbevares i lang tid.
Smukke græskar med vidunderlig smag
Arten Cucurbita maxima samler forskellige slags spiselige græskar, som mange også kalder vintersquash. Tilnavnet maxima sladrer om en vis størrelse, og der findes rigtig mange sorter af meget store græskar i arten.
Græskar er smukke, fantasifulde, og deres frugtkød har ofte en sød, let nøddeagtig og smøragtig smag. Det hvide runde kæmpegræskar 'Snemand' vejer op til 6 kg. Den er smuk som efterårsdekoration i haven og rigtig god til græskartærte. Kæmpegræskar 'Marina di Chioggia' vejer op til 10 kg og har et lækkert grågrønt, meget knudret skind. Kødet er lyst orange med en delikat, fyldig smag. I Italien er 'Marina di Chioggia', opkaldt efter en lystbådehavn syd for Venedig, meget brugt i gnocchi, ravioli, lasagne og tærter. Blandt Cucurbita Maxima-græskarene er der naturligvis også kæmpedyret, Mammutgræskarret 'Atlantic Giant, en konkurrencesort, der har en verdensrekord på 800 kg.
Vintersquash, Cucurbita maxima, 'Uchiki Kuri' bærer intense orangerøde, pæreformede frugter på 1-3 kg, der kan opbevares i meget lang tid. Vinstokkene producerer masser af pæreformet frugt med en nøddeagtig smag til supper, tærter og til syltning.
Farver, former og smagsrigdom
Cucurbita pepo er den art inden for græskarslægten, der tilbyder mest spredning blandt sorterne med hensyn til frugtens farver og former. Her er squash, spiselige græskar og prydgræskar i overflod - naturen mangler ikke fantasi.
Squash er en fantastisk grøntsag at dyrke; det er nemt, og høsten er ofte overvældende stor. En klassisk sort er Squash 'Tapir' med sine mørkegrønne cylindriske frugter smukt dekoreret med mintgrønne striber. Busken kræver ikke stor plads og vokser kompakt og frodigt. Frugterne spises friske i salater, nydes på grillen eller tilsættes gryderetter og gratiner. En helt anden karakter har den lækre mussselsquash 'Custard White'. De cremet-hvide, flade runde og muslingelignende frugter indeholder sprødt frugtkød med mild smag. Musselsquash er meget nem at dyrke og lækker i salater, på grillen og bagt i ovnen.
Blandt de spiselige græskar af Cucurbita pepo-arten er der en spændende sort til at vække børns lyst til at spise græskar, nemlig Spaghettigræskar 'Vegetable Spaghetti'. Efter kogning danner frugtkødet tråde ligesom spaghetti. Smagen af den vegetariske spaghetti er mild og god til pastasaucer af forskellig slags.
Prydgræskarrene er en verden for sig inden for Cucurbita pepo-arten. Det ligner næsten i et eventyr, når køkkenhaven pludselig er fyldt med smukke små græskar i forskellige former og farver. Der er frøposer med blandede sorter af prydgræskar i orange, grøn, hvid og stribet. De er runde, aflange eller formet som pærer, muslinger og små buttede flasker med buet svælg. Skallen kan være knudrede, let tilspidsede, glatte eller bølgede. Hvis du ønsker at få børnene involveret i havearbejde, er prydgræskar et godt sted at starte.
Oplev butternut og moskusgræskar!
Cucurbita moschata er en spændende art inden for græskarfamilien, hvis sorter ikke dyrkes i samme omfang her, som de gør i for eksempel USA. Blandt arterne finder vi moskusgræskar og butternut-græskar, også kaldet butternut-squash, som er faste ingredienser i det amerikanske køkken. Peanut-formet butternut-squash 'Waltham Butternut', er en kulturarvsort med fast og holdbart frugtkød. Den søde smag er perfekt til bagning i ovnen samt i tærter, brød og desserter. Moskusgræskar 'Futtsu Black Early' er lige så dekorativt, som det er velsmagende. Frugterne er flade runde og modnes fra mørkegrønne, næsten sorte til lyst gråbrune. Frugtkødet har en nøddeagtig, tiltalende smag til supper, tærter og gratiner.
Squash, zucchini eller courgette?
Squash er det amerikanske og originale navn på den grøntsag, der kaldes zucchini i Italien og courgette i Frankrig. I Danmark bruger vi hovedsageligt udtrykket squash, men zucchini høres mere og mere. I England bruges squash samt zucchini og courgette. De tre navne er således både spredt og brugt parallelt og henviser til én og samme grøntsag.
Sådan dyrker du squash og græskar
Squash og græskar er nemme og sjove at dyrke. Som med alle frø er det vigtigt at læse på posen og følge instruktionerne for hver enkelt sort, men der er nogle enkle tips, du skal huske på, når du dyrker græskar og squash.
SÅNING AF SQUASH OG GRÆSKAR
Ligesom deres slægtninge agurkerne kræver squash og græskar varme, mindst 15 grader, i jorden for at spire. Så indendørs i godt fugtet pottejord et par uger før jorden udenfor er varm nok til at huse de unge planter. Stil gerne potterne eller bakken med de nysåede frø på en varmemåtte. Så vokser de hurtigt og sikkert og får en god start på livet. Dæk frøene med gennemsigtig plast med lufthuller og vand jorden med en sprayflaske, når luften inde i plastikken virker tør.
Direkte såning på friland går fint i de sydlige dele af Sverige og i Danmark, når jorden er varmet op, men det er værd at investere i forkultivering også der.
Når de små frøplanter har fire blade, udover de to små kimblade, der blev dannet først, plantes de om i hver sin lidt større potte med god plantejord.
UDPLANTNING AF SQUASH OG GRÆSKAR
Plant frøene udendørs eller i højbede, når risikoen for frost er helt overstået, og jorden er varmet ordentligt op. Lad gerne planterne vænne sig til friluftslivet i nogle dage, inden de plantes i jorden. Stil krukkerne et stykke tid i løbet af dagen et lunt, skyggefuldt sted. Forlæng tiden hver dag og sæt også potterne i solen efter et par dage.
På deres endelige plantested ønsker squash og græskar nærende, leret jord. Dæk gerne jorden omkring planterne med græsafklip, halm eller blade for at holde på fugten, forhindre ukrudt i at sprede sig og for at holde frugterne rene for jord.
OBS! Når planter af squash og græskar plantes i jorden, er det vigtigt, at de ender i samme dybde på friland, som de havde i potten. Hvis stilken ender i den fugtige, mørke jord, er der stor risiko for, at den rådner.
PLEJE AF SQUASH OG GRÆSKAR
Når først dine squash- og græskarplanter får et forspring på væksten, går det stærkt. Vand, når det er tørt. Gød i løbet af sæsonen men undgå for meget kvælstof – så er der risiko for, at blade og stængler overtager væksten på bekostning af blomstringen.
Nyd græskar og squash hele sæsonen
Det er sjovt at dyrke grøntsager, der giver hurtige resultater. Squash og græskar spirer hurtigt, vokser hurtigt, blomstrer intensivt og giver masser af frugter. Da høsten er så rig, kan nogle blomster ofres for en rigtig lækkerbisken i køkkenet. Pluk de store, orange-gule blomster og frituresteg dem som en anderledes og meget velsmagende sommerforret.