Vores elskede tomater
Forskellige sorter af tomater
- Klassiske, røde, runde tomater.
- Saftige, smagfulde blommetomater.
- Smukke, velsmagende pæretomater.
- Søde, små cocktail- og cherrytomater.
- Flotte bøftomater.
Tomat tilhører den store familie Solanaceae og slægten Solanum. Den omfatter også peberfrugt, aubergine og kartoffel samt de meget giftige natskygge, belladonna og bulmeurt. Tomaten stammer fra Sydamerika, hvor den har været dyrket i over tusind år.
De vilde tomater, Solanum pimpinellifolium og Solanum cheesmaniae er på størrelse med kirsebær og orangerøde. De er forløberne for de tomater, vi dyrker i dag og vigtige i udviklingen af nye sorter, da de er bærere af modstandsdygtige anlæg mod sygdomme og skadedyr. Hvis du vil prøve en oprindelig tomat, findes der frø til 'Galapagostomat'. Ellers har de tomater, vi dyrker i dag, det videnskabelige navn Solanum lycopersicum.
Rigdom i form og farve
Selvom nutidens tomater har mange af de vilde tomaters egenskaber, har århundreders udvalg frembragt mange forskellige sorter. De røde, runde tomater på mellem 70 og 120 gram er stadig en populær tomat i både dyrkning og madlavning, men udover dem er der masser af andre spændende sorter.
Saftige blommetomater
De aflange, smagfulde blommetomater er meget populære. Der findes både store og små sorter, som er gode at spise med det samme og meget dekorative i salaten. Blandt blommetomater finder vi også mange dejlige, italienske kogetomater. De har mere frugtkød og bruges i de kraftige, italienske tomatsaucer.
Dyrk dine egne pæretomater
Pæreformede tomater er sjældne i supermarkedet, det gør dem ekstra sjove at dyrke selv. Som navnet afslører, er tomaterne pæreformede. De kan også sammenlignes med store dråber, der hænger ned fra bundterne. Der findes pæretomater i forskellige farver fra klassisk rød til gul og meleret. Sorterne er ofte meget givende, og smagen af frugterne sød og saftig.
Små, runde cocktail- og cherrytomater
Grænsen mellem, hvad der er en cocktailtomat og en cherrytomat er lidt flydende. Der er et rettesnor, som siger, at en cocktailsort skal veje omkring 49 gram, mens cherrytomater ikke bør veje mere end 20 gram. Naturen er ikke helt så let at kontrollere, så vi må acceptere, at der ikke er helt klare grænser. Begge sorter er fantastisk gode og meget givende. De små frugter rummer meget smag og en dejlig sødme.
Ekstraordinært små er ribstomaterne, de vejer kun omkring 4 gram. De er sjove at dyrke sammen med børn, som kan få slik voksende på en gren.
Flotte bøftomater
Den største af tomaterne er bøftomaterne, som kan veje over 200 gram. De er ofte saftige og har meget frugtkød uden for frøkammeret. Dyrk bøftomater til at spise friske på smørrebrødet eller ovnbagte, stegte og grillede.
Tomater i højden og bredden
Tomater inddeles ikke kun i grupper efter, hvordan frugterne ser ud, men også efter den måde de vokser på. De fleste bevarer deres vilde vækstform og danner lange lianer med ubegrænset topvækst. Det betyder, at de har brug for støtte at bindes opad. I hver bladfold vokser der et nyt sideskud, og hvis de ikke fjernes, vil en enkelt plante hurtigt danne en hel jungle. Disse skud kaldes tyve og skal nippes af. Så er der busktomater, hvor væksten på sideskuddene normalt ender med en blomsterstand, de skal ikke nippes af. De bliver ikke så høje og er ofte bedre egnede udendørs. Endelig har vi ampeltomater, som ganske enkelt er busktomater med en hængende vækstmåde, og derfor egner sig til at blive dyrket i hængende ampler eller i høje krukker.
Tomater elsker varme. Selvom nogle sorter formår at vokse udendørs på et beskyttet sted, er det mest sikre at dyrke dem i et drivhus eller et lignende miljø. Det er fremfor alt på grund af de kolde nætter i begyndelsen af sæsonen. (Læs mere om dyrkning af tomater her)
I dag er det nok få, der kan forestille sig at være helt uden tomater. Pizza, pastasaucer og ketchup er en del af basismaden i de fleste børnefamilier. Det bliver bedst, hvis du bruger hjemmedyrkede tomater og lader tomatsaucen simre længe, ligesom i Italien. Eller hvorfor ikke ovnstege halverede, store bøftomater, det er her, at tomaternes herlige kombination af sødme og syrlighed for alvor kommer til sin ret.