Basilikum - smag af Italien
Dyrk din egen basilikum
- Så frøene i fugtig såjord.
- Dæk ikke til med jord, men tryk kun frøet ned mod jordoverfladen.
- Dæk frøet med et ventileret plastiklåg eller en plastikpose med huller i.
- Placer frøet varmt til spiring, lyst og køligt, efter at frøene er spiret.
- Stil basilikum udenfor, når dagtemperaturen ikke kommer under 12 grader.
Basilikumslægten (Ocimum) er en del af læbeblomst-familien (Lamiaceae), hvor vi finder mange andre krydderurter som rosmarin, timian, mynte, citronmelisse og isop. I basilikumslægten findes der omkring 70 arter, der hovedsageligt er etårige. Basilikum stammer fra de varmere dele af Asien, Mellemøsten, Afrika og Sydamerika.
Krydderurt med aner
Den mest berømte art i basilikumslægten er selve basilikum, Ocimum basilicum, hvis videnskabelige navn kan oversættes til 'kongelig duft'. Ocimum betyder 'duftende' eller 'parfumeret' på græsk og basilicum kommer fra det græske ord for kongelig. Basilikum har været brugt som krydderurt og urtemedicin i tusinder af år og har haft stor betydning undervejs. I Egypten mente man, at krydderurten kunne åbne porten til Himmeriget, og den fik derfor lov til at ledsage de døde til graven. I Indien er der en art af basilikum, der er hellig og anses for at give guddommelig beskyttelse. Basilikum kom til Europa i det 16. århundrede, hvor den først blev brugt primært som lægeplante, men senere også fik betydning som smagsstof i madlavningen.
Velkendte aromaer og nye smagsvarianter
I dag bruges basilikum over hele verden og er en højt værdsat krydderurt og prydplante. Der bliver flere sorter, efterhånden som avlerne udvikler nye aromaer, smage og former på planten.
Storbladet basilikum 'Dolce Fresca'. Prisvindende salatbasilikum.
Storbladet basilikum
Den mest dyrkede art er basilikum, Ocimum basilicum. Det er den klassiske basilikum i middelhavsområdet og ikke mindst i det italienske køkken. Sorterne af Ocimum basilicum har ofte store blade og inddeles i grupper efter duft, smag og udseende.
Salatbasilikum: her finder vi de rigtig storbladede sorter med saftige, friske grønne blade og den typiske basilikumsmag – rig, pebret og lidt sød. Sorten 'Genovese' kommer fra den italienske by Genova, hvor navnet 'Basilico Genovese' er varemærkebeskyttet. 'Genovese' er den klassiske basilikum til pesto, som oprindeligt kommer netop fra Genova. Andre storbladede sorter, der er godt brugt i det italienske køkken, er 'Gustosa', der betyder velsmagende, og 'Dolce Fresca', der betyder frisk sødme. Salatbasilikum 'Mammoth' har skinnende, bulede blade, og 'Genovese Compatto' har lysegrønne blade med en lidt mildere smag. Salatbasilikum har ofte lyslilla blomsterknopper, men hvide blomster forekommer også.
Kanelbasilikum: en spændende, yderst dekorativ sort med krydrede, kanelduftende blade, der bruges i gryderetter, te og desserter. Blomsterne er lilla.
Thaibasilikum: en orientalsk basilikum med en tydelig lakridsaroma, der er et fint krydderi i salater og kødretter. Thaibasilikum har en pæn, dekorativ vækst og lilla blomster.
Purpurbasilikum eller rødbladet basilikum: de rødbladede sorter har en pikant, kraftig smag, lækre i pastasaucer og gryderetter. Bladene er smukke både i dyrkning og som pynt på mad. Purpurbasilikum er en sort inden for arten Ocimum basilicum og har det videnskabelige navn Ocimum basilicum var. purpurascens.
Småbladet basilikum 'Piccolino'. Økologisk.
Småbladet basilikum
I sjælden modsætning til den klassiske basilikums mammutblade er småbladet basilikum, Ocimum minimum, som kan have bittesmå blade.
Buskbasilikum: mange småbladede basilikum danner dekorative, kugleformede planter, hvor de søde blade sidder meget tæt., 'Piccolino' er en hvidblomstret sort, 'Green Globe' har dejligt aromatiske blade, og 'Aristoteles' danner smukke, små kuglerunde buske.
Piccolobasilikum: Blandt de småbladede sorter er der dem, der har ekstra minimale blade. Sorten 'Fino Verde' har en sød, pikant og krydret smag. Planten har en lang høsttid og en dekorativ vækst.
Basilikum med ekstra krydderi
Den karakteristiske aroma af basilikumblade er fyldig, pebret og let sødlig. Forskellige sorter har mere eller mindre af dette i deres smag, men alle har det som base. Nogle sorter byder på lidt ekstra krydderi til de karakteristiske smage.
Vaniljebasilikum, Ocimun x hybrid: med smagen af vanilje er dette en perfekt basilikum til at pifte desserten op. Bladene er limegrønne og blomsterne lilla.
Citronbasilikum, Ocumum x africanum: med en intens aroma og smag af citron er dette en basilikum til det asiatiske køkken, til fiske- og skaldyrsretter og til bagning og desserter.
At lade basilikum gå i blomst
Basilikum blomstrer i lyslilla, purpur eller hvid afhængig af sorten. Når basilikum er i blomst, ændres både smag og tekstur af bladene. Smagen bliver mere bitter og mindre fyldig, og bladene bliver kraftigere. Hvis du vil have en smuk blomstrende basilikum, men også nyde planten som det fantastiske krydderi, den er, kan du dyrke nogle planter, der får lov til at blomstre, og nogle, der klippes så regelmæssigt, at de aldrig får lov til at blomstre.
Dyrk din egen basilikum
Basilikum dyrkes bedst i potter eller vækstkasser. Forkultiver indendørs om foråret, enten i den krukke, din basilikum skal vokse i hele sæsonen, eller i mindre potter til senere omplantning i større potter. Så i fugtet frøjord, mellem 5 og 10 frø i hver potte. Dæk ikke frøene til med jord, men tryk dem forsigtigt ned, så de kommer i kontakt med jorden. Stil frøsåningen varmt og dæk med et ventileret plastiklåg eller en plastikpose med huller i.
Sæt dine basilikumkrukker ud, når varmen udenfor er pålidelig. Mange sorter af basilikum kan ikke tåle temperaturer under 12 grader. Tag krukkerne ind om natten i starten af udendørssæsonen, hvis du har mistanke om, at nattemperaturen kan være for lav.
Top planterne for busket vækst. Høst gerne din basilikum ofte – det får kun planten til at trives godt. Skulle den begynde at se lidt hængende ud, kan du tage en pause fra høsten og lade planten komme sig.
Høst basilikum fra oven
Det er vigtigt at høste basilikum fra oven. Klip aldrig en gren helt ned til jordoverfladen – så holder din basilikum op med at vokse. Klip lige over et bladpar, så der er god grobund for ny vækst og for at stimulere planten til at blive busket.
Nyd basilikum året rundt
Så forskellige typer basilikum i omgange hen over sommeren for god forsyning af denne fine, nyttige krydderurt. I løbet af efteråret og vinteren kan du dyrke basilikum indendørs og høste spæde, pebrede blade. Når frøene er spiret, stiller du potten i et lyst vindue, og i den mørkeste vinter kan du bruge ekstra belysning.
En basilikumplante kan blomstre på altan, terrasse, køkkentrappe, i kolonihave, i drivhuset eller køkkenvinduet. Dyrk i smukke potter, kasser, beholdere, krukker og kurve. Basilikum er velsmagende, sund og smuk at se på – en fryd for både øjet og ganen.