Dyrk blade med smag - en grøn revolution
Bladgrønt eller bladgrøntsager er fællesnavne for grøntsagsplanter, der har spiselige, velsmagende blade. Disse har vi dyrket siden oldtiden, så det er ikke noget nyt i sig selv. Det nye er antallet af sorter, og hvordan vi har fundet nye måder at dyrke og bruge bladgrønt på. Man kunne vove at kalde det en lille, grøn revolution, som har åbnet døren til dyrkning for mange flere end dem, der har adgang til en køkkenhave.
Dyrk bladgrøntsager i haven, på altanen eller i vindueskarmen
- Forspir indendørs til senere udplantning
- Dyrk direkte på friland
- Dyrk i palleramme
- Dyrk i potter, beholdere og kasser udendørs
- Dyrk i potter indendørs året rundt
Bladgrønt høstes som nye grøntsager
Det smarte ved bladgrønt er, at vi kan høste dem som små blade, som evigt velsmagende, nye grøntsager. De får ikke lov til at vokse op og blive kraftige eller danne hoveder, for så snart bladene er store nok, høster vi dem. Nogle sorter fortsætter med at danne nye blade, mens mange bliver sået ad flere omgange for at være klar hele sæsonen. Fordi vi høster bladene tidligt, kan bladgrønt dyrkes tæt – der skal ikke gøres plads til en stor plante, og bladene når ikke at begynde at konkurrere med hinanden, før det er tid til at høste.
Stor variation i farve, form og smag
En del af glæden ved at dyrke bladgrønt er den store variation. Det dyrkede, såvel som salaterne, hvor bladene bruges, bliver smukke med alle bladenes farver og former, og smagene er ofte som det rene krydderi, hvor forskellige sorter bidrager med hver deres smagsoplevelse.
For eksempel har Sereptasennep 'Osaka Purple' rynkede, møre blade, der først er grønne, men derefter går over i en mørk vinrød nuance. Smagen er mild med et strejf af sennep og peberrod. Mizunakål 'Arun' har purpurfarvede blade med en dejlig kålsmag. Hvis du kan lide pebrede og intense krydderurter, er Italiensk Rucola med sine grønne, takkede blade et glimrende valg, og ønsker du en mere smør- og nøddeagtig smag, falder valget på den sprøde Vintersalat 'Hvid' med små, dekorative, mørkegrønne bladrosetter.
Asiatiske grøntsagsplanter trives hos os
Et væsentligt bidrag til sortmangfoldigheden hos bladgrønt er de asiatiske grøntsagsplanter, som vi har taget i brug i de senere år. I takt med at det er blevet populært at lave asiatisk mad, vil vi gerne kunne få den rette smag med de rigtige grøntsager. Heldigvis har det vist sig, at asiatiske bladgrøntsager stortrives i vores klima og også kan dyrkes langt ind på sæsonen og høstes, indtil det fryser. Asiatisk kål 'Asian All Green Mix', Komatsuna, Mizunakål og Tatsoi er eksempler på asiatiske bladgrøntsager, der kan dyrkes ad flere omgange hele sommeren og høstes langt ind i efteråret.
Bladgrøntsager vokser hurtigt og er lette at dyrke
Fælles for bladgrøntsagerne er, at de er lette at dyrke og vokser hurtigt. De trives i løs, næringsrig jord. Vi kan vælge at så på store arealer eller ned til den mindste potte, hvilket gør, at alle kan blive bladgrøntsagsavlere. Der er et par forskellige måder at dyrke på - prøv dig frem og tilpas efter dine egne forhold.
Forspir bladgrønt indendørs
For nogle sorter af bladgrønt anbefales forspiring eller forkultivering, som det også kaldes, indendørs i løbet af marts-april. På den enkelte sorts pose står der, om forspiring anbefales. Forspiring betyder, at såningen sker indendørs i små potter eller såbakker for at drive små frøplanter frem. Udplantning sker, når risikoen for frost er ovre, og efter at planterne er blevet hærdede. Hærdning betyder, at de små planter i en periode langsomt vænner sig til udeklimaet et par timer midt på dagen.
Så bladgrønt direkte
Langt de fleste bladgrøntsager skal ikke forspires, men kan sås direkte på friland, når jorden er tørret og begyndt at blive varmet op. Man plejer at sige, at jorden skal sætte sig, hvilket den har gjort, når du kan samle en håndfuld jord op i hånden, og den falder let fra hinanden mellem fingrene. Så gerne forskellige sorter i rækker ved siden af hinanden eller i cirkler med forskellige størrelser for at skabe kontrast mellem farver og former.
Dæk i første omgang frøene med fiberdug for at beskytte mod kulde og udtørring og om nødvendigt også mod insekter og snegle.
Om sommeren går det også fint at så bladgrøntsager i potter, beholdere og kasser. Det vil ikke alene være et nyttigt og smagfuldt indslag på altanen, terrassen og balkonen, men også smukt sammen med krukker, hvor der dyrkes sommerblomster, stauder eller krydderurter.
I løbet af sæsonen kan bladgrøntsagerne sås ad flere omgange med et par ugers mellemrum, så der er færdige blade at høste over en længere periode.
Dyrk bladgrønt i pallerammer
Pallerammer er faktisk et industriprodukt, der bruges præcis til det, det hedder: som ramme omkring paller. Da entusiastiske avlere indså fordelen ved færdige kasser, der også nemt kan stables oven på hinanden, begyndte pallerammernes nye rolle som dyrkningskasser. Det er selvfølgelig lige så godt at bygge sine egne trærammer at dyrke i. Fordelen ved at samle dyrkningen i en kasse er, at den kommer lidt op i højden, at vi kan fylde kassen med præcis den jord, vi ønsker at dyrke i, og at jorden opvarmes hurtigere end den omgivende jord. Og så er det meget dekorativt.
Sådan gør du!
Hvis du vil holde den fri for rodukrudt, kan du dække jorden inde i kassen med en jorddug, der fastgøres et stykke oppe på indersiden af kassen.
Fyld kassen med en blanding af en halvdel god plantejord og en halvdel egen kompostjord eller kogødning, der kan købes på pose.
Så dine frø i rækker, i zigzagmønstre, i en cirkel, eller hvordan du selv synes, at det er bedst og sjovest. Dæk kasserne med fiberdug i første omgang for at beskytte mod kulde og udtørring og til sidst også mod insekter og snegle vid behov.
Når sæsonen er slut, kan jorden i pallerammen dækkes med avispapir. Om foråret fjernes papiret, jorden løsnes og suppleres med ny plantejord og kompost. Så er det bare med at begynde at dyrke igen!
Dyrk bladgrønt hele året rundt
Hvis der bor en bladgrøntsagsdyrker i dig, har du sand fornøjelse at se frem til året rundt. Hovedsæsonen er sommer og tidligt efterår, men flere sorter kan høstes helt frem til jul. Forskellige sorter af sereptasennep kan høstes helt frem til jul. Sorten 'Green In Snow' er netop bedst til efterårs- og vinterhøst og kan, som navnet antyder, holde sig grøn og sprød, selv når der er sne omkring den.
Nogle bladgrøntsager kan med fordel sås om efteråret for at give en tidlig forårshøst. Salatcikorie 'Grumola Verde' og spinat 'Giant America' er eksempler på gode sorter til efterårssåning.
For virkelig at kunne nyde det hele året rundt, kan du dyrke bladgrøntsager i potter indendørs i et lyst vindue. Da bladene høstes spæde, kan dyrkningen undvære ekstra belysning, hvis det er varmt og godt oplyst. Hvis dyrkningen ikke står i direkte kontakt med sollys og dagslys, f.eks. på et køkkenbord, er der behov for plantebelysning for at fremskynde dyrkningen.