Dyrk supernyttig spinat
Spinat, Spinacia oleracea, er en etårig afgrøde, der begyndte at blive dyrket i Persien for over 2000 år siden. Man opdagede hurtigt, hvor let den var at dyrke, og hvilket fantastisk supplement til kosten den var, da den kunne spises både frisk og tilberedt og viste sig at være så sund.
Sådan dyrker man spinat
- Sås i potter og beholdere, i dyrkningskasser og direkte på friland.
- Jorden skal være løs og næringsrig.
- Så ad flere omgange i løbet af foråret, sensommeren og det tidlige efterår.
- Spred frøene i rækker, i zigzagmønstre eller så dem bredt ud over et større område.
- Høst bladene, så snart de er voksede til ved at nippe de nederste blade af først.
- Dæk med fiberdug som beskyttelse mod kulde, stærk sol og blæst.
Spinat må ikke dyrkes for varmt
Dyrkningen af spinat spredte sig over hele verden, og ikke mindst i Nordeuropa blev den meget populær. Verdensturnéen stoppede dog, da spinatdyrkningen nåede de dele af verden, der har tropisk klima. Der viste det sig, at spinaten voksede op og nærmest omgående gik i blomst, hvorved kvaliteten og smagen af bladene blev forringet.
Den erfaring har mange af nutidens spinatavlere også gjort sig herhjemme. Når dagene bliver lange og varme, skyder spinaten i vejret og begynder at blomstre, eller går i stok, som vi også siger. Bladene holder op med at vokse, og de blade, der allerede er der, kan have en kedelig bitter smag. Der sker det, at varmen og lyset stresser spinaten til hurtigt at sætte frø – den tror simpelthen, at tiden er ved at rinde ud for sæsonen, og hvis den skal formere sig, skal det ske hurtigt.
Dyrk spinat i foråret og sensommeren
Som med al dyrkning er det bedst at tilpasse sig de forhold, som afgrøden ønsker, så bliver glæden og høsten så meget større. Spinat udvikler sig optimalt, hvis den dyrkes tidligt og sent på sæsonen, med en pause i højsommeren. Spinat vokser så hurtigt, at du kan nyde flere høstrunder på trods af dyrkningspausen. I løbet af efteråret er det vigtigt, at spinaten når at vokse op, før det bliver for koldt – kulde og mørke får væksten til at aftage. Men så længe den er vokset til, klarer bladene fint kulden og kan høstes rigtigt længe. En stor fordel ved at spinat bedst dyrkes i køligere perioder er, at den sjældent bliver angrebet af skadedyr, da de simpelthen ikke er så aktive i disse perioder.
En sjov måde at dyrke spinat på er at så frø, efter at der har været frost. Frøene ligger så i dvale i løbet af vinteren for at spire tidligt på foråret og give en rigtigt tidlig, ny grøntsag at nyde, inden den første forårssåning begynder.
Sådan sår og høster du spinat
Spinat er en meget medgørlig afgrøde at arbejde med. Den er fin at så i potter og beholdere, i dyrkningskasser og direkte på friland. Jorden skal være løs og næringsrig. Så ad flere omgange i løbet af foråret, sensommeren og det tidlige efterår og spred frøene i rækker, i zigzagmønstre eller så bredt ud over et større område. Høst de sprøde, velsmagende blade, så snart de er vokset til ved at nippe de nederste blade af først.
Både forår og efterår er det godt at dække frø og dyrkning af spinat med fiberdug som beskyttelse mod kulde, stærk sol og blæst.
Spinat kan nydes frisk, stegt, dampet, i wok og stuvet, og den er velegnet til frysning.
Mange afgrøder bærer navnet spinat
Spinats popularitet og velkendte fordele har ført til, at mange afgrøder bærer navnet spinat, selvom de ikke tilhører spinatfamilien, f.eks. Newzealandsk Spinat, Tetragonia tetragonoides, Malabarspinat 'Rubra', Basella alba og Komatsuna Sennepsspinat, Brassica rapa var. periviridis. Det er alle nyttige bladgrøntsager, som er lette at dyrke og med fordel kan erstatte spinat før såning i forsommeren og høst i højsommeren.