Høst og opbevaring af grøntsager
5 tips til opbevaring af grøntsager
- Opbevar køligt indendørs.
- Opbevar i kasser udendørs.
- Byg en kule.
- Frys høsten.
- Tør grøntsager.
Hvornår skal jeg høste?
I løbet af forsommeren og sommeren høstes mange grøntsager løbende for at blive spist friske. Den allerførste høst er de spæde forårsgrøntsager, når tidlige sorter af gulerødder, majroer, radiser, forårsløg og rødbeder nydes sprøde og friske allerede i slutningen af juni.
I løbet af sommeren fortsætter høsten af de friske afgrøder, efterhånden som de står klar i køkkenhaven. For dig, der har dyrket grøntsager længe, er det viden og erfaring, der fortæller, hvornår det er tid. For dig, der er nybegynder, er det godt at læse om hver enkelt sort, men også at se, føle og smage det, du dyrker, for at få din egen fornemmelse for, hvordan de smager, når de er bedst. Så vokser du som grøntsagsavler i takt med dine afgrøder.
Forsommerens og sommerens grøntsager kræver ikke opbevaring, fordi man tilpasser høsten efter behovet i køkkenet.
Start dagen i køkkenhaven
Når du skal spise dine afgrøder friske, er morgenen det bedste tidspunkt at høste. I løbet af nattens fugt og kølighed har blade, skud og frugter samlet væske, som gør hele planten saftig, fast og sprød, og som holder friskheden længere.
I sensommeren og efteråret går høsten ind i en ny fase. Nu bliver de sene afgrøder klar til høst samtidig med, at vinteren lurer rundt om hjørnet. Nogle afgrøder kan blive i jorden i lang tid, mens andre skal op af jorden, før det bliver for vådt og koldt. I stedet for at høste lidt ad gangen og spise friskt, som man gjorde i løbet af sommeren, handler efterårshøsten ofte om at tage det hele op på én gang for at lagre det.
Opbevar i køkkenhaven
Nogle grøntsager, men langt fra alle, kan forblive i lang tid i køkkenhaven, efter de er modnet. Det er faktisk den allerbedste opbevaring, hvor fugt og kølighed holder grøntsagerne friske. Rosenkål, grønkål, palmekål, purpurkål, pastinak, sareptasennep og sene sorter af porrer er eksempler på sorter, der kan høstes fra jorden helt op til jul.
Høst og opbevar rodfrugter på forskellige måder.
Høst og opbevaring af rodfrugter
Når du høster rodfrugter om efteråret til opbevaring, fjerner du toppe, rodtråde og det grønne. Rødbeder skal dog have lidt af toppen tilbage. Sorter beskadigede rodfrugter fra. Dem kan du plukke og bruge i køkkenet inden for kort tid ved at skære beskadigede dele af og spise det, der ser pænt ud. Hvis beskadigede frugter, som er i risiko for at rådne, opbevares sammen med ubeskadigede frugter, reduceres holdbarheden af hele høsten.
Korrekt opbevaret kan rodfrugter holde sig friske i rigtig lang tid og være dit nyttige og velsmagende, hjemmedyrkede spisekammer hele vinteren. Der er forskellige måder at opbevare dem på.
Opbevar køligt indendørs
I vores moderne hjem har vi ofte ikke adgang til et køligt, mørkt og fugtigt spisekammer, som er et glimrende sted at opbevare rodfrugter. Køleskabet er, hvad der er tilgængeligt. Det er fint at opbevare rodfrugter i køleskabet, men det skal ses som et sted til kortere opbevaring. Opbevar dem i plastikposer i bunden af køleskabet.
Opbevar i kasser udendørs
Når du opbevarer høsten udenfor, nyder du godt af den naturlige fugtighed, der er god for rodfrugternes holdbarhed. Læg halm i bunden af kasser eller bakker af træ eller plast. Læg rodfrugterne, forskellige sorter kan godt ligge sammen, i halmen og dæk derefter helt med jord og halm eller alternativt grus og halm. Grav rodfrugterne op, efterhånden som du skal bruge dem i køkkenet.
Opbevar rodfrugter i kule
Du kan nemt skabe en overjordisk jordkælder, hvor det optimale klima til opbevaring af rodfrugter skabes, ved at bygge en lille kule. Man kan se kuler i stor skala på marker om efteråret, hvor rodfrugter er stablet i lange, store bjerge dækket med halm. Behovet for disse kuler kommer af, at det bedste tidspunkt at høste rodfrugterne ikke altid falder sammen med, hvornår landmændene kan tage sig af dem eller levere dem til kunderne. De skal derfor skabe en smart og praktisk opbevaring, der ikke ødelægger afgrødernes gode kvalitet. Kulen har været brugt som opbevaringsmetode i umindelige tider, simpelthen fordi den er så holdbar og enkel. Som hobbyavler kan du efterligne dette hjemme i haven.
Vælg en vindbeskyttet placering til din kule, hvor jorden er veldrænet. Konstant våd jord er ikke et godt sted for en kule. Har du en del af haven, der ligger lidt højere, er det et glimrende sted at placere den. Der løber overskydende vand væk.
Sådan bygger du en kule:
- Grav en lav grube, 25 til 30 cm dyb.
- En passende bredde på gruben til dig som hobbyavler er normalt mellem 30 cm og 1 meter. Du tilpasser beholderens længde efter, hvor mange rodfrugter, der skal opbevares.
- Dæk jorden i kulen med halm.
- Læg rodfrugterne i halmen ved at stable dem som en pyramide med en spids top. Hvert nyt lag rødder lægges således, at siderne forkortes lidt, indtil toppen af bunken når højst 1 meter. Dette for at have en god balance på bunken.
- Dæk nu hele pyramiden med tørt halm.
- Det sidste trin er at dække al halmen med jord, undtagen toppen af kulen. Her efterlades en åbning til luft og køling.
- Nu er kulen klar. I det sene efterår og om vinteren graver du rodfrugter frem, efterhånden som de skal bruges i køkkenet og lukker så kulen igen.
Tørrede grøntsager fylder ikke meget og har lang holdbarhed.
Tør og frys grøntsager
Dyrker du grøntsager, som ikke kan opbevares friske, eller hvis du ikke vil, er der andre måder at forlænge høstens holdbarhed på.
Frys bladgrønt, bønner, ærter og rodfrugter ned, efter du har forkogt dem, og tag dem op om vinteren til gryderetter, gratiner, supper og saucer.
Tør grøntsager for rigtig lang holdbarhed.
Planlæg høsten allerede inden såning
Det er givende, sjovt og motiverende at få et stort høstudbytte. Dit dyrkningsarbejde vil bringe ekstra glæde, hvis du har en plan for, hvordan alle lækkerierne skal bruges. Tænk over det allerede, når du planlægger dine frø, så du har en idé om, hvordan du skal håndtere tredive squash, bunker af gulerødder, små læs bønner, masser af store rødbeder og alle de andre skatte, som din dyrkning så generøst byder på.