Nu er årets kalender her endelig! Køb her »
Torka säsongens grönsaker

Tør sæsonens grøntsager

Tørring af grøntsager er en meget gammel og gennemprøvet metode til at bevare køkkenhavens rigdomme. Tørring er let og fordelene mange. Smags- og næringsstoffer bevares, tørrede grøntsager fylder kun lidt, metoden er billig, og ved korrekt opbevaring er holdbarheden længere, end det tager dig at spise dem.

Sådan tørrer du grøntsager

  1. Skyl grøntsagerne og skær dem i tynde strimler, tern eller skiver.
  2. Forbehandling før tørring.
  3. Læg dem på en plade og tør dem i en almindelig ovn, tørreovn eller dehydrator.
  4. Læg grøntsagerne i plastikposer eller glaskrukker og luk godt til.
  5. Opbevar dem på et tørt, køligt og mørkt sted.

Sensommeren og efteråret er høsttid både i dit eget køkkenland og i grøntsagsdiskene i butikkerne. Alle, der dyrker grøntsager, har oplevet, at der er rigtig mange af nogle sorter - til stor glæde selvfølgelig, men også en vis stress over, hvordan alting kan blive brugt i tide. Samtidig flyder dagligvarebutikkerne og grøntsagsmarkedet over med sæsonvarer med gode priser til følge, så der er penge at spare ved at købe store mængder ind. Nu er det en god idé at prøve at tørre grøntsager og fylde spisekammeret til vinterens madlavning.

Hvilke grøntsager kan tørres?

Alle grøntsager kan tørres med et godt resultat, så længe de er af god kvalitet. Modningen må ikke være nået for langt, skræl og frugtkød skal være spændstigt og ubeskadiget både fra stødmærker og fra insekter og plantesygdomme. Hvis en lille del er beskadiget, er det fint at skære den bort og tørre resten – vi vil gerne have så lidt spild som muligt. For begynderen er det bedst at prøve sig frem med forskellige grøntsager for at finde ud af, hvilke sorter der passer dig bedst at opbevare som tørrede.

Gør grøntsagerne klar til tørring

Når du tørrer grøntsager, bliver resultatet desto bedre, jo hurtigere processen går, fordi smag og friskhed er bedst lige efter høst. For at fremskynde processen skal de stykker, der skal tørres, være små og så tynde som muligt. Forbered grøntsagerne ved at skylle dem og ordne eller skrælle dem og skære dem i tynde strimler, tern eller skiver. Skær så lige store stykker som muligt, så tørretiden er den samme for alle. Grøntsager, der har grove bladårer, for eksempel hvidkål, eller stærke stængler som broccoli, skæres, så de grovere dele tørres hver for sig. Hvad angår bønner og ærter er rettesnoren, at hestebønner og voksbønner tørres hele, mens snitbønner og sukkerærter helst skæres i stykker diagonalt. Valske bønner plukkes ud af deres bælge.

Ligesom ved frysning af grøntsager skal mange sorter lægges i blød, før de tørres. Iblødsætningen udtrækker stoffer fra grøntsagen, som ellers kan give en dårlig smag og kedelig farve. De grøntsager, der skal lægges i blød inden tørring, er rodfrugter, kål, broccoli, ærter, bønner og bladgrønt. Nogle erfarne ud i tørring foretrækker også at lægge peberfrugter og porrer i blød, men mange synes, det fungerer fint uden iblødsætning. Prøv dig frem.

Sådan lægger du grøntsager i blød inden tørring

  1. Kom rigeligt, letsaltet vand i kog.
  2. Tilsæt de færdigt udskårne grøntsager.
  3. Kog straks op igen og lad det koge et minuts tid.
  4. Afkøl straks i koldt vand.
  5. Lad det dryppe af.
Sådan tørrer du grøntsager - tørret squash


Tid til at tørre grøntsager!

Det fungerer helt fint at tørre grøntsager i en almindelig ovn, med eller uden varmluft. Læg de tyndt udskårne stykker grøntsager, der skal tørres, på en plade beklædt med bagepapir eller bomuldsklud eller på en rist. Sæt pladen eller pladerne, det er fint at stille flere ind på samme tid, i en ovn opvarmet til ca. 50 grader.

Obs! 50 grader er den temperatur, der virker til tørring af de fleste grøntsager. Når du får lidt erfaring, opdager du måske, at visse grøntsager tørrer bedst ved en lidt lavere eller højere temperatur i netop din ovn. Prøv dig frem.

I første omgang sættes ovnlågen lidt på klem - åbn lågen og læg en trægaffel eller en bordskåner imellem, så der dannes en sprække. Efterhånden som grøntsagerne begynder at tørre, frigives mindre fugt, og ovnlågen kan derefter lukkes.

Tørretiden varierer alt efter, hvor meget væske de forskellige grøntsager indeholder, og hvor tyndt stykkerne er skåret ud – nogle grøntsager er tørre efter 3-4 timer, mens andre skal bruge 10 timer eller mere, før al væsken er forsvundet. Man lærer efterhånden at mærke konsistensen, når grøntsagerne er helt tørre. Grøntsager, der indeholder meget vand, såsom squash og agurk, bliver til sprøde chips, mens rodfrugter bliver kompakte og hårde i konsistensen. Bladgrøntsager bliver meget små og næsten helt vægtløse.

Et alternativ til tørring i en almindelig ovn er at investere i en tørreovn eller dehydrator, der kan bruges til at tørre masser af forskellige fødevarer.

Opbevaring og tilberedning af tørrede grøntsager

Det er vigtigt, at grøntsagerne er helt tørre, inden det er tid til opbevaring, ellers forsvinder hele idéen om ekstra lang holdbarhed. Læg grøntsagerne i plastikposer eller glaskrukker og luk godt til. Skriv på indpakningen, hvad der er i, og også gerne om grøntsagen er udblødt og tørretiden. På den måde får du nogle huskenoter, der giver god erfaring, og lærer at blive din egen ekspert i tørring af grøntsager. Opbevar dem på et tørt, køligt og mørkt sted.

Nyd dine tørrede grøntsager i gryderetter, ragouter, tærter, salater eller som tilbehør, præcis ligesom du ville gøre, hvis de var friske. Før brug lægger du de tørrede grøntsager i vand for at trække i ca. 30 minutter. Skal de bruges i supper eller tilberedes med andre retter med meget væske, kan du tilføje dem direkte.

Vi ønsker dig meget glæde og gavn af at tørre sæsonens grøntsager.

5 gode grøntsager til at tørre første gang

  1. Gulerødder - slår sjældent fejl og er utroligt nyttige.
  2. Porrer – fyld spisekammeret nu, så du ikke skal købe dyre porrer om vinteren.
  3. Chili - tørret chili giver letdoseret varme i den kolde årstid.
  4. Squash - tilføjer en sommerfornemmelse til vintermadlavningen.
  5. Gule løg – tænk altid at have velsmagende gule løg derhjemme, uden at de fylder noget!

Læs også

Saml dine egne frø og tør krydderurter

Tørring af urter er meget simpelt og lige så givende en hobby som at udnytte grøntsagerne. Denne vinter nyder du krydderurterne i maden, brødbagningen og i en varmende kop te.

Se alle grøntsagsfrø

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ugens Frøsort

Symfoni af farve og liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever op til sit navn med en bemærkelsesværdig skønhed, hvor tætte tuer af stærkt blåviolette blomster år efter år sender kaskader af farve ud over stenpartier og mure. Denne lavtvoksende juvel er mere end bare et bunddække; når foråret indfinder sig forvandler den haven til et levende hav af farver, en fest for både øjet og havens summende bestøvere. Slægten Aubrietia er opkaldt efter den franske kunstner Claude Aubriet, og 'Cascade Blue' bærer hans navn med værdighed - som et levende maleri breder den sine blomstrende penselstrøg ud i haven. Plant den i grupper for at skabe en dramatisk effekt og lad den forvandle selv de mest kedelige hjørner til et levende kunstværk, hvor hver enkelt blomst spiller med i en symfoni af farve og liv.

Læs mere
En perle i haven

Som små bjerge rejser ‘Mountain Lady’ sig stolt i blomsterbedet og i græsplænen. De fine, runde blomster danner tætte klaser i toppen af stilken, med deres himmelblå bundfarve og en fin, snedækket top. Perlehyancinten har sin oprindelse i Mellemøsten og det sydøstlige Europa, hvor den vokser vildt på bjergskråninger og på enge. I haver har den været dyrket siden 1500-tallet og har ofte repræsenteret fornyelse og håb. 'Mountain Lady' er smuk at plante i grupper for at skabe en effektfuld farveplet i det grønne - eller at kombinere med andre forårsblomstrede løg. Uanset om den pryder et solrigt bed eller en krukke på terrassen, vil den byde på smuk og langvarig blomstring – en rigtig perle, der er værd at vente på.

Læs mere
Pistiller af guld

Det gyldengule safran er kendt for at være verdens dyreste krydderi, og kaldes også for ”ørkenens guld”. Men at du kan finde det hjemme i din egen baghave, og at ”guldminen” er en blomstrende krokus, vidste du måske ikke. At blomstens pistiller er kilden til dette værdifulde krydderi, er dog blot et af de spændende træk ved safrankrokussen. Et andet er, hvordan den overrasker ved at blomstre om efteråret. Pludselig er den der med sine yndige, lilla blomster i september og oktober. Det er som om, foråret kommer tilbage på besøg, netop som sommeren siger farvel. For havedyrkeren, der lægger sine løg af safrankrokus i sensommeren, venter en behagelig overraskelse, når blomstringen kommer allerede samme efterår. Hvorfor vente på noget så smukt som en blomst med sarte pistiller af guld?

Læs mere
En sommerdans

Fra den første knop viser sig, vækker Jomfru i det grønne nysgerrighed og forundring. En lysegrøn blomsterknop hviler i en krave af dildlignende løv. Når haven står i fuldt flor, åbner 'Miss Jekyll Rose' sine yndige, halvfyldte blomster i nuancer af hvid og rosa. Kronbladene ser ud, som om de er klippet ud af silkepapir. Over løvet danser udsprungne blomster, mens nye knopper ligger og venter i det grønne. Den vidunderlige blomstring fortsætter sommeren igennem, men her slutter forestillingen ikke. Efterhånden som efteråret går på hæld, dannes kunstfærdige, lysebrune frøkapsler understøttet af tørrede, fint fligede blade. 'Miss Jekyll Rose' danser kun i haven én sommer, men i tørrede buketter lever skønheden længe.

Læs mere
4.6/5 (15138)
2024-10-18
Hurtigt og nemt! Godt udvalg af gode produkter.
- Robert K
2024-10-18
Alt er fantastisk. Nu er det tid til at købe blomsterarrangementer.
- Göran A
2024-10-18
Jeg bestilte ved et uheld den forkerte vare og fik refunderet min returnering uden problemer og relativt hurtigt.
- Kerstin S
2024-10-18
Hurtige leveringer.
- Jan-Olof F
2024-10-18
Godt hurtigt....så må vi se om resultatet bliver det forventede forår -25 🌱☘️🍀
- ELSE I
2024-10-18
🧡🥰😍👏👍Super godt
- ESME S
2024-10-17
Behagelig og effektiv
- Mathias N
2024-10-17
Jeg modtog tjenesten på e-mail hurtigt. Pakken ankom som lovet. Alt ok.
- Pia S
2024-10-17
Jeg fik præcis, hvad jeg bestilte
- Eeva H
2024-10-17
Mkt bh /Bo o Monica
- Bo A
2024-10-17
Kanon og butik kl. Stort sortiment. Det værste er transporten, men det er ikke Impectas skyld. Min "forsvandt" og kom 2 dage for sent. Tilfreds kunde som vender tilbage trods transporterne😱😱😱😱
- Anders U
2024-10-17
Godt udvalg, god service og ikke mindst toldfri handel :)
- Anne S
2024-10-17
Hurtig levering og jeg er meget tilfreds med frøenes spiring!👍🏼
- Karin F
2024-10-17
rigtig god service og hurtige leveringer anbefales, hvis du ønsker både god service og god rådgivning samt gode tilbud og også gode priser har købt meget hos dem og er meget tilfreds
- marita e
2024-10-17
Hurtig levering gode varer
- Roland W
2024-10-17
Hurtigt og effektivt
- Nina M
2024-10-17
Har ikke plantet 4 endnu, men er tilfreds med leveringen.
- Rut K
2024-10-17
Alt er meget godt, det skal bare være på tysk
- Heike T
2024-10-17
Jeg synes, at impacta frøhandel er fantastisk, da ordrer ankommer inden for 3 dage. Impacta frøhandel har samtidig et stort udvalg af frø, hvilket er fantastisk. Jeg kan godt lide, at det står tydeligt på bagsiden af frøpakken. Derudover er det bemærkelsesværdigt, at de frø, som impecta frøhandel sælger, er af rigtig god kvalitet og godt tilpasset vores nordiske klima. Derfor synes jeg, at impacta frøhandel er en fantastisk frøvirksomhed.
- Omar R
2024-10-17
Hurtigt og nemt
- Tom K
Are you in the right place?
Continue to impecta.dk