Dyrk dine egne grøntsager i køkkenhaven
Drømmer du om at kunne gå ud i haven og hente ingredienser til en tre retters middag? Med sprøde grøntsager, som du ved er dyrket med kærlighed og helt økologisk uden giftstoffer? Måske skulle du overveje at lave din helt egen køkkenhave.
Dyrk agurker indenfor
En spændende trend er at dyrke spiselige afgrøder indendørs store dele af året. Her fortæller vi dig, hvordan du kan skabe grønne agurkegardiner og høste saftige frugter fra dine vindueskarme.
7 hurtige grøntsager
De spirer lystigt, de vokser hurtigt, og de smager så skønt. Når jorden er varmet op, er det tid til at så de grøntsager, der vil blive til sæsonens første, friske delikatesser.
Dyrk hydroponisk
Hydroponisk dyrkning er en spændende måde til hurtigt at skabe brugbart og velsmagende grønt indendørs uden jord, hele året rundt. Lad os se nærmere på, hvordan det fungerer.
Lær at dyrke chili og paprika
Den glødende interesse for at dyrke chili og peberfrugt bliver ved og ved. Fra stærk og fyrig til sød og frugtagtig nyder vi disse farverige, varierende delikatesser, der er nemme at dyrke.
Hvordan dyrker jeg linser?
Fordelene ved at dyrke linser er mange. De er nyttige, velsmagende og nemme at dyrke. De tåler både tørke og kulde, og de stiller næsten ingen krav til jorden. Derudover er de gode for din jord.
Nippe tomater
At nippe tomater betyder, at du nipper skud af, som planten ikke har nogen glæde af. Når skuddene er væk, har du hjulpet den med at spare på den energi, der er nødvendig for at den kan udvikle saftige og smagfulde tomater.
Dyrk ramsløg - skovens hvidløg
Ramsløg er en smuk, duftende og delikat krydderurt. I lang tid blev den dyrket i vores haver hovedsageligt af færdiglavede planter, men det kan sagtens lade sig gøre at dyrke ramsløg fra frø.
Sådan dyrker du ærter
Ærter er fantastisk søde og lækre i smagen. Ærter er også nemme at dyrke, smukke i køkkenhaven og giver en rig høst. Som en ekstra bonus forsyner ærterødderne jorden med kvælstof.
Smukke, sunde og smarte bønner
Bønner har forskellige former og udtryk. Det er ikke helt nemt at holde styr på, hvad der er hvad i bønnernes verden. Fælles for dem er, at de er sunde, lækre, smukke og også fremragende afgrøder til smart og bæredygtig dyrkning.
Dyrk og nyd aubergine
At dyrke aubergine er sjovt og en fryd for øjet og smagsløgene. I krukker og kasser på altanen, i udestuer eller drivhuse giver planterne en eksotisk skønhed med frugter i forskellige smukke farver og former. I køkkenet inspirerer auberginen til at opdage lækre retter fra hele verden.
Sådan dyrker du artiskokker
Artiskokken opleves som lidt eksotisk blandt vores afgrøder i Norden. Ikke desto mindre har denne stilfulde delikatesse eksisteret i svenske køkkenhaver siden 1600-tallet. Artiskokken giver dine dyrkninger en spændende karakter, og lækre smagsoplevelser venter i køkkenet.
Dyrk spiselige ting i pallekraver
Da det stod klart, hvor snedigt det er at dyrke i industriens pallekraver, opstod en trend, der kun er stigende, og som er et suverænt supplement til dyrkning direkte på friland. Pallekraverne er nemme at bygge, sjove at arrangere på en smuk måde og smarte at dyrke i.
Rodfrugter - de gode rødder
Rodfrugterne er endelig kommet ind i de fine stuer. Mennesket har i evigheder vidst, at de er nyttige og mættende, at de er nemme at dyrke og utroligt holdbare også. Rodfrugter har først for nylig fået deres velfortjente status som en delikatesse, der bør indtage en stor plads i køkkenet og på tallerkenen.
Kan jeg dyrke melon?
Frugt, der ofte kaldes "solmodnet", kan få os nordboere til at miste modet. Kan jeg virkelig dyrke ting, der har brug for masser af sol for at smage bedst - som meloner for eksempel? Ja, det kan du, og det er rigtigt sjovt. Du skal bare tænke på at vælge gode sorter til vores klima og dyrke dem det rigtige sted.
Dyrk din egen mad - sundt, velsmagende og sjovt
Enhver, der har nappet sukkerærter direkte fra busken, trukket en skurvet rødbede op af jorden eller høstet grønkål midt om vinteren, ved hvilken velgørende følelse det er. Til jer, der gerne vil dyrke spiselige produkter for at komme så langt som muligt med det, miljøet giver, har vi samlet jordnære råd.
Dyrk noget spiseligt i potter
Dyrkning på et lille område har fået et fantastisk løft takket være tendensen til at dyrke spiselige ting i byerne. I baggårde, små grønne områder, skolegårde, på altaner og tagterrasser dyrkes grøntsager til husbehov. Selv for dig, der har en have, er dyrkning af spiselige produkter i potter og beholdere en sjov tilføjelse.
Den fantastiske løgslægt
Vi dyrker løg, fordi de er velsmagende, sunde, meget nyttige og nemme at opbevare. Vi dyrker også løg, fordi de er smukke. Hos nogle arter høster vi løget, hos andre er det bladene, og mange dyrkes kun for den smukke blomst. Lær den store, charmerende løgslægt - Allium - at kende.
Alle kan dyrke løg
Løg er en fantastisk afgrøde, der er blevet dyrket siden umindelige tider. Løg som grøntsagsart er hårdføre, nemme at dyrke, nyttige, smukke og meget smart pakket. Når man først er begyndt at dyrke løg, er det svært at stoppe – hvilket kun er godt, når man tager alle løgets fordele i betragtning.
Dyrk squash og græskar
Squash og græskar bringer ægte glæde til en have, et lille jordstykke, en kolonihave eller altan. Fuld af plantekraft byder de på frodigt grønt, smukke blomster og rig høst. Der er masser af lækre sorter, hvis navne nogle gange skaber en vis forvirring - hvorfor hedder nogle sorter squash og andre græskar?
Sådan dyrker du kæmpegræskar
At dyrke græskar af alle slags er sjovt og nemt og med stort udbytte. De lange, frodige stilke sætter mange frugter, der maler køkkenhaven i smukke farver. Enhver, der vil dyrke et så stort græskar som muligt, skal give afkald på frugtmængden, så planten kan bruge al sin energi på ét kæmpegræskar.
Dyrk blade med smag - en grøn revolution
Trenden med at dyrke sprøde, velsmagende og sunde bladgrøntsager er kommet for at blive. Ikke så overraskende i betragtning af hvor nemt og givende det er. Alle kan have deres egen dyrkning af velsmagende blade, da der ikke kræves et stort areal for at få en høst at nyde. Dyrk i potter i køkkenet, beholdere på altanen, kasser i kolonihaven eller direkte i køkkenhaven.
Dyrk supernyttig spinat
Spinat burde være den afgrøde, der oftest blev nævnt gennem tiderne, når det mest nyttige af det nyttige skal fremhæves. I dag dyrker vi et væld af sunde, velsmagende, grønne blade, heriblandt spinat, som forsvarer sin plads som en suveræn bladgrøntsag.
Dyrk salat til en salat
Salat byder på en række grønne og røde, sunde, sprøde blade. Den klassiske icebergsalat har længe været et fast indslag i salatskålen. I dag nyder vi forskellige bladsorter, og vi dyrker vores salat i alt fra en lille potte på altanen til lange rækker i køkkenhaven.
Sådan dyrker du kål
Kål i alle varianter er køkkenhavens ernæringsbombe. Dyrker du forskellige kåltyper, har du en sund og lækker høst at se frem til fra højsommer til december.
Kål i alle former
Kål er en fantastisk grøntsag, som vi bestemt burde dyrke og spise mere af. I lang tid blev køkkenhaver med grøntsagsdyrkning kaldt for kålhaver, hvilket siger noget om, hvor vigtig kål var i kosten. Og kål er ikke kun velsmagende og sundt, det er også vidunderligt dekorativt. Kål kan heldigvis dyrkes overalt, tåler at blive opbevaret langt ud på vinteren, og flere af kålsorterne kan endda stå ude i sneen. Du skal bare høste, før rådyrene opdager de lækre blade.
Dyrk dine egne tomater
At dyrke tomater giver stor belønning - nogle få planter producerer frugt i overflod. Find dine favoritter og så frø til oplevelsen af sommer, sol og søde smage. Vi vejleder dig i at dyrke dine egne tomater.
Vores elskede tomater
Tomater er nemme at dyrke og lækre at høste på en varm sommerdag. Egen dyrkning af tomater byder på snacks direkte fra busken, friske lækkerier til salaten eller saftige, velsmagende ingredienser til saucer og gratiner.
Dyrkning af agurker - fra frøsåning til høst
Det er en oplevelse at nyde sin første hjemmedyrkede agurk. Konsistensen er sprød, og smagen nøddeagtig og let salt. Tænk at noget, der består af 96 procent vand, kan være så velsmagende. Det er nemt at dyrke agurker, og du bliver belønnet med rigelig høst.
Dyrk grøntsager på friland
Drømmer du om at kunne gå ud i haven og plukke en tre-retters middag? Grøntsager, som du ved er dyrket med kærlighed og økologisk uden giftstoffer? Så skulle du skabe din helt egen køkkenhave.
Ugens Frøsort
Symfoni af farve og liv
Aubrietia 'Cascade Blue' lever op til sit navn med en bemærkelsesværdig skønhed, hvor tætte tuer af stærkt blåviolette blomster år efter år sender kaskader af farve ud over stenpartier og mure. Denne lavtvoksende juvel er mere end bare et bunddække; når foråret indfinder sig forvandler den haven til et levende hav af farver, en fest for både øjet og havens summende bestøvere. Slægten Aubrietia er opkaldt efter den franske kunstner Claude Aubriet, og 'Cascade Blue' bærer hans navn med værdighed - som et levende maleri breder den sine blomstrende penselstrøg ud i haven. Plant den i grupper for at skabe en dramatisk effekt og lad den forvandle selv de mest kedelige hjørner til et levende kunstværk, hvor hver enkelt blomst spiller med i en symfoni af farve og liv.
2024-09-22
En perle i haven
Som små bjerge rejser ‘Mountain Lady’ sig stolt i blomsterbedet og i græsplænen. De fine, runde blomster danner tætte klaser i toppen af stilken, med deres himmelblå bundfarve og en fin, snedækket top. Perlehyancinten har sin oprindelse i Mellemøsten og det sydøstlige Europa, hvor den vokser vildt på bjergskråninger og på enge. I haver har den været dyrket siden 1500-tallet og har ofte repræsenteret fornyelse og håb. 'Mountain Lady' er smuk at plante i grupper for at skabe en effektfuld farveplet i det grønne - eller at kombinere med andre forårsblomstrede løg. Uanset om den pryder et solrigt bed eller en krukke på terrassen, vil den byde på smuk og langvarig blomstring – en rigtig perle, der er værd at vente på.
2024-09-01
Pistiller af guld
Det gyldengule safran er kendt for at være verdens dyreste krydderi, og kaldes også for ”ørkenens guld”. Men at du kan finde det hjemme i din egen baghave, og at ”guldminen” er en blomstrende krokus, vidste du måske ikke. At blomstens pistiller er kilden til dette værdifulde krydderi, er dog blot et af de spændende træk ved safrankrokussen. Et andet er, hvordan den overrasker ved at blomstre om efteråret. Pludselig er den der med sine yndige, lilla blomster i september og oktober. Det er som om, foråret kommer tilbage på besøg, netop som sommeren siger farvel. For havedyrkeren, der lægger sine løg af safrankrokus i sensommeren, venter en behagelig overraskelse, når blomstringen kommer allerede samme efterår. Hvorfor vente på noget så smukt som en blomst med sarte pistiller af guld?
2024-08-11
En sommerdans
Fra den første knop viser sig, vækker Jomfru i det grønne nysgerrighed og forundring. En lysegrøn blomsterknop hviler i en krave af dildlignende løv. Når haven står i fuldt flor, åbner 'Miss Jekyll Rose' sine yndige, halvfyldte blomster i nuancer af hvid og rosa. Kronbladene ser ud, som om de er klippet ud af silkepapir. Over løvet danser udsprungne blomster, mens nye knopper ligger og venter i det grønne. Den vidunderlige blomstring fortsætter sommeren igennem, men her slutter forestillingen ikke. Efterhånden som efteråret går på hæld, dannes kunstfærdige, lysebrune frøkapsler understøttet af tørrede, fint fligede blade. 'Miss Jekyll Rose' danser kun i haven én sommer, men i tørrede buketter lever skønheden længe.
2024-07-14
Lækker mælde
At hedde noget med ”mælde” er ikke en fordel, hvis du vil være populær i haver og køkkenhaver. "Ukrudt," fnyser nogle. Men der findes forskellige typer mælder, så smæk ikke havelågen i for dem. Den lysegrønne havemælde bør hilses velkommen med åbne gartnerarme. I varmere lande kaldes den ”sommerspinat” på grund af dens evne til at holde sig frisk, når det er for varmt til almindelig spinat. Havemælde rejser sig en meter over jorden med vitaminrige, velsmagende blade. Unge skud nydes direkte i salaten, mens udvoksede blade tilberedes som spinat. I løbet af efteråret er frøstandene klar til at blive hentet ind til dekorationer i vaser og krukker. Den velsmagende havemælde sås direkte i varm forårsjord og derefter løbende hen over sommeren. Så har du altid friske blade at plukke af.
2024-07-07
Kulinarisk elegance
Denne udsøgte bønne byder på lange, slanke bælge i en strålende lilla farve. Stangbønnen 'Carminat' er berømt for sin delikate konsistens og en fantastisk smag, der har et let nøddeagtigt strejf. Det unikke udseende er iøjnefaldende både i haven og på tallerkenen. 'Carminat' tilføjer altid elegance og en kulinarisk oplevelse til madretterne - uanset om det er i salaten, suppen eller som tilbehør. Lad den smukke stangbønne sno sig op ad et espalier eller langs en støttepind, og glæd dig til sommerens og efterårets høst af masser af lækre, helt trådfrie bælge.
2024-06-23
Glamourøs kornblomst
Den gammeldags kornblomst minder om barndommens somre, hvor solen altid skinnede fra en klar, blå himmel, der matchede farvetonen på kornblomsterne på engen. Men denne særlige blomst kommer i mange flere farver end det - alle lige smukke. Kornblomsten 'Red Boy' bringer lidt glamour til sommerromantikken med sine skinnende hindbærrøde, luftige blomster. De ser ud til at sende en kæk besked om at turde tage chancer og at overraske betragteren. I mylderet på en klassisk sommereng er 'Red Boy' en oplagt holdspiller, men blomsten kan også sprede elegance i sommerbedet i haven. Som snitblomst er kornblomsten et fint indslag i en blandet, frisk buket eller som en hel buket, der er smuk at tage ind og tørre til vinteren.
2024-05-26